Nu încetăm niciodată a învăţa! Oricum, asimilăm permanent informaţii noi; important este să ne însuşim mai ales cunoştinţe care să ne pregătească şi pentru viaţa de aici dar şi pentru cea viitoare. Pornind de la acest gând, preoţi-profesori ai Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău, împreună cu alţi credincioşi cu spirit de jertfă, au realizat pentru mai bine de o săptămână, zilnic, pe parcursul câtorva ore, un program „şcoala de vară” concretizat în activităţi educative, în deosebi în duhul credinţei şi moralei creştine. De foloasele acestei lucrări minunate şi întru totul inovatoare la nivelul oraşului nostru – nu avem cunoştinţă de existenţa vreunei şcoli care să ofere program şi activităţi gratuite pentru elevii ei pe perioada vacanţei – au beneficiat aproximativ 40 de elevi din clasele primare de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” şi din oraşul nostru.
Deoarece activităţile au fost gândite în duhul specific şcolii noastre şi au ţintit îndeosebi formarea unor atitudini cu puternic caracter moral, dintre temele abordate amintim: respectul şi întrajutorarea; manifestarea concretă a iubirii creştine; prietenia; ataşamentul faţă de valorile şi tradiţiile populare româneşti; influenţa negativă a violenţei asupra vieţii copiilor; importanţa comunicării cu semenii noştri; hărnicia etc. În mod firesc, abordarea activităţilor de învăţare a fost una mai puţin formală, astfel încât, noile cunoştinţe au fost transmise cât mai mult cu putinţă prin joc şi activităţi practice, accentuându-se aplicarea lor în viaţa de zi cu zi a copiilor.
Spre a exemplifica, pentru a li se insufla elevilor hărnicia, răbdarea şi pentru a le dezvolta spiritul creativ, au fost învăţaţi elemente de bază în tehnica quilling, realizând apoi un tablou decorativ cu elemente creştine care mai apoi să poată fi dăruit unei persoane dragi. Înspre a fi empatici şi a-şi dezvolta sentimente de solidaritate faţă de semenii lor, elevii au fost provocaţi în cadrul unei activităţi cu puternic caracter ludic să îndeplinească sarcini ce-i transpuneau în rolul unei persoane cu dizabilităţi (să descrie unui nevăzător frumuseţea unei zi de vară sau să îndrume o astfel de persoană prin sfaturi verbale printr-o serie de obstacole; să comunice anumite stări unei persoane deficientă de auz prin gesturi; să ajute, folosind doar o singură mână, pe o altă persoană având aceeaşi deficienţă să realizeze o lucrare aparent banală precum legarea şireturilor etc.). Printre activităţile care cereau multă concentrare şi muncă au fost presărate momente în care copiii s-au jucat, au colorat, au cântat sau au realizat mai multe elemente creative în tehnica crafting (au realizat: îngeraşi; un lanţ cu motive de rugăciune după modelul mătăniilor; măşti personalizate; o inimă împletită în două nuanţe pentru a exemplifica inima omului unită cu cea alui Dumnezeu; o „inimă-buzunar” în care ei să aşeze tot ceea ce realizează cu dragoste pe perioada şcolii de vară etc.).
Bucuria de pe feţele copiilor, încântarea pe care au arătat-o pe parcursul activităţilor, relaţiile de prietenie care s-au creat între ei şi multe alte aspecte pozitive ale acestei „şcoli de vară” ne dau certitudinea că lucrarea noastră a fost una benefică, având roade bogate în sufletele celor mici. Mai mult de atât, reuşita din acest an ne dă îndrăzneală şi speranţă că vom repeta această minunată experienţă şi în vara anului viitor. Liceul nostru, la iniţiativa Preacuviosului Părinte arhimandrit Antonie Pinţa, va organiza o „şcoală de vară” şi pentru cei din ciclul liceal care se va desfăşura în zilele următoare la Mănăstirea Sfânta Treime Bic.
Împărtăşim comunităţii locale gândul nostru legat de această activitate în primul rând cu gândul la părinţii care se luptă tot mai mult să rupă legătura deja prea puternică a copiilor lor cu televizorul sau lumea virtuală a jocurilor pe calculator şi a internetului. Ne-am bucura acesta să fie doar un început înspre dezvoltarea unor variante viabile şi ziditoare pentru valorificarea preţiosului timp al copiilor noştri!
Director,
Pr. prof. Ionuţ-Marcel Pop
felicitari!sunteti de admirat!
Scoala de ortodoxie – vara/iarna e permanenta, de vreo 70 de ani, de la Iustinian Marina incoace. Biserica greco-catolica o stie cel mai bine. Taberele erau pe la Sighet, Gherla, canalul Dunare-mare, Ocnele mari, Ramnicu sarat Jilava. Doar ca popii ortodocsi nu aveau acces. Acum vor sa dreaga busuiocul. Mai bine ar face penitenta!
Da de mitropolitul Bartolomeu al Clujului; staretul Iustin Pirvu; ,,sfintul Ardealului” -Arsenie Boca; pr.Adrian Fagetianul; pr.Arsenie Papacioc; arhim, Ilie Cleopa;arhim.Navgratie- doar cativa din cei despre care sigur ca aproape tot romanul a auzit.Mii de preoti (calugari,calugarite si ierarhi ortodoxi) au fost inchisi si batjocoriti in inchisori, manastirile inchise, proprietatile confiscate (multe si in ziua de azi), aceasta a fost soarta Bisericii Ortodoxe, cu toate acestea peste 90% din cetateni sunt ortodoxi.
Intr-o perioada in care copiii aleg, cu incuviintarea parintilor, intre a se juca pe calculator si a se uita (de multe ori pasiv) la televizor, astfel de activitati sunt de apreciat. Acest exemplu ar trebui urmat sau chiar sa fie impus tuturor scolilor. Copiii trebuie sa vada ca scoala este si un loc unde se pot destinde in mod activ, nu doar a invete dupa niste programe care ii sufoca. Unde sint vremurile in care se rugau parintii de noi sa venim in casa de la joaca?
Felicitari pentru „popa tanda” , subtil si fin umorul , oarecum amar , din comentariul postat …
din programul scolii de vara ortodoxa:
1. respectul si intrajutorarea: daca vezi o biserica greco-catolica trebuie sa o furi! Asa vei ajunge in Rai (numai ortodocsii merg in Rai, ceilalti merg in Occident )
2. manifestarea concreta a iubirii crestine: daca un greco-catolic vrea sa se roage in biserica ridicatra de bunicii lui, da-i in gura! Argument crestinesc: voi sunteti mai multi!
3. atasamentul fata de valorile romanesti: sa numesti toti sfintii din calendar cam asa: Parascheeva in loc de Paraschiva, Basarabov in loc de Basarab etc. Sa aduci aminte de mii Aghioratul, Izvoratul, Athonitul etc. care au murit intr-o chilie nederanjati de nimeni. Sa nu cumva sa amintesti un lucru simplu si mult mai aproape de noi toti: in 1948 a venit Securitatea si l-a luat pe popa greco-catolic si l-a dus la Canal. A lasat in urma sotie, copii, parohie, mama, tata. Pentru Christos! Asta sa nu cumva sa amintesti!
Nu înțeleg de ce se aduc comentarii referitoare la disputele POLITICE dintre greco-catolici și ortodocși la un articol despre o activitate frumoasă desfășurată pentru copii. Vă informez că ceea ce s-a întâmplat la Liceul Ortodox nu a fost prozelitism contra greco-catolicilor sau a altui cult. Pur și simplu am încercat să oferim tinerilor o alternativă la activitățile desfășurate în vacanța de vară. Le-am arătat că pot să-și valorifice timpul liber și altfel decât în fața televizorului sau al calculatorului. Vă rog, așadar, să lăsați frustrările confesionale pentru alte articole. Dacă nu puteți face ceva bun, nu faceți nici rău.