Elevii mai multor unităţi de învăţământ din judeţ îşi vor petrece „Săptămâna Altfel” la Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj. Printre unităţile şcolare care şi-au exprimat intenţia de a colabora cu instituţia de cultură se număra: Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” , Şcoala Generală „Simion Bărnuţiu”, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială din Horoatu Crasnei, Liceul de Artă „Ioan Sima” din Zalău. Copiii vor avea ocazia să viziteze expoziţia permanentă de artă populară sălăjeană şi interioare ţărăneşti. De asemenea, vor putea participa la expoziţii şi concerte, precum şi la demonstraţii ale unor meşteri populari din Sălaj.
Începând de luni, 7 aprilie, timp de o săptămână, elevii şi preşcolarii vor participa la activităţi extracurriculare şi extraşcolare, conform programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, care are un orar specific.
În această săptămână nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, tipurile de activităţi care pot fi organizate în cadrul acestui program pot include: activităţi culturale, activităţi tehnico-ştiinţifice, activităţi sportive, activităţi de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relaţii şi comunicare etc.), activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos (inclusiv referitoare la dependenţă de calculator, siguranţă pe internet), activităţi de educaţie ecologică şi de protecţie a mediului (inclusiv colectare selectivă, economisirea energiei, energie alternativă), activităţi de educaţie rutieră, PSI, educaţie pentru reacţii corecte în situaţii de urgenţă.
Scopul acestui program este implicarea tuturor elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional, şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale.
Aceste activităţi se vor organiza sub diferite forme, de exemplu: ateliere de teatru, dans, muzică, arte plastice, educaţie media şi cinematografică, competiţii organizate la nivelul şcolii, al grupurilor de şcoli, al localităţii sau al judeţului, mese rotunde, dezbateri, activităţi de voluntariat sau de interes comunitar, proiecte comunitare, de responsabilitate socială, schimburi de experienţă, vizite de studii, tabere sau şcoli de creaţie sau de cercetare, parteneriate educaţionale şi tematice la nivel de unităţi de învăţământ, pe plan intern şi internaţional, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul în echipă şi în proiecte.