„Școala altfel” a fost cu adevărat „altfel” la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, unde Camelia Burghele, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău derulează, în ultimii ani, proiecte educaționale interesante și atractive.
„Deoarece elevii s-au dovedit a fi foarte interesați de elementele culturii tradiționale și am observat că își doresc să cunoască patrimoniul etnografic și imaterial al satelor sălăjene, am decis să continuâm proiectul educațional intitulat „Poveștile bunicilor”, demarat în 2015, cu patru clase de elevi de la Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu. Am discutat cu copiii despre importanța patrimoniului etnografic, cu referire la obiceiurile tradiționale sălăjene dar am încercat și conștientizarea rolului muzeului în comunitate și în păstrarea vechilor tradiții locale, precum și rolul școlii în formarea vocațională a elevilor”, spune Camelia Burghele. Colaboratori în proiect au fost profesorul Mihaela Urs, profesor Florentina Ciunt, profesor Szabo Anca şi profesor Adriana Șut. Prima etapă a proiectului a constat în colorarea fișelor, la orele de desen, sub supravegherea institutoarelor, iar în cadrul activităților derulate în săptămâna „Școala Altfel”, cele mai reușite lucrări au fost premiate, celor mai pricepuți elevi decernându-li-se diplome în cadrul concursului „Culorile Sălajului” din proietul județean „Poveștile bunicilor”.
Ideea proiectului a pornit de la muzeograful Camelia Burghele, autoarea cărții „Dulapul fermecat – carte de colorat în culorile satului tradițional sălăjean”. Pentru că începând cu acest an, Camelia Burghele a atașat și câte o povestioară fiecărei fișe, probabil că anul viitor copiii din proiect vor participa și la un concurs de citit povești, toate inspirate din tradițiile sălăjene.