Schimbarea denumirii de Inspectorat Școlar Județean – în Direcție Județeană pentru Învățământ Preuniversitar, trecerea Centrelor Județene de Resursă și Asistență Educațională, dar și a Palatelor Copiilor, în subordinea direcțiilor județene, dar și introducerea concursului de admitere la liceu, sunt doar câteva din noile schimbări aduse de noua Lege a Educației, prezentate în cadrul unei conferințe de presă vineri – 5 august, de reprezentanții învățământului din județ: Vasile Bulgărean – inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar (ISJ) Sălaj, Cosmin Purcar – inspector pentru management instituțional ISJ Sălaj și Gheorghe Bancea – directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, membri ai Partidului Național Liberal (PNL) filiala Sălaj. Potrivit profesorului Vasile Bulgărean, șefului învățământului sălăjean, noua Lege a educației, care va intra în vigoare începând de anul viitor, aduce o serie de modificări atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Profesorii care vor să intre în sistemul de învățământ vor fi stagiari și vor fi îndrumați de mentori. Aceștia din urmă vor avea norma de predare redusă la 14 ore, pentru ca celelalte ore pe care le folosesc pentru a-i îndruma pe colegii mai tineri să le fie plătite în plus. De asemenea, la finalul stagiaturii, care va dura un an, profesorii vor susține un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor.
Evaluarea Națională – Concurs de admitere în clasa a IX-a
Noua Lege a educației aduce schimbări în ceea ce privește trecerea de la învățământul gimnazial la cel liceal, fiind introdus examenul de admitere. Astfel, unitățile de învățământ liceal cu statut de „Colegiu național” vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a învățământ liceal, pentru maximum 90 la sută din numărul de locuri atribuite în planul de școlarizare. Restul locurilor se vor ocupa prin repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale. Organizarea concursului și criteriile de admitere se vor stabili prin decizia de Consiliului de administrație al unității de învățământ, care se va publica pe site-ul instituției la începutul fiecărui an școlar. Candidații declarați admiși la concurs vor putea fi organizați în centre de excelență, iar Colegiile naționale care înființează clase de excelență vor trebui să obțină statutul de unitate pilot de excelență, prin ordin al ministrului educației.
Examenul Național de Bacalaureat
Conform noilor modificări cuprinse în Legea educației, prezentate în cadrul conferinței de inspectorul şcolar general, vor fi schimbări și în ceea ce privește Examenul de Bacalaureat. Este vorba despre proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun, probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Aceasta constă într-o probă unică prin care se evaluează competențele generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba și literatura română, Matematică, Științe, Istoria și Geografia României și Europei și Științe Socio-Umane. De asemenea, Examenul de Bacalaureat va cuprinde și două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. Rezultatul evaluării se va exprima prin nivelul de competență corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi. Elevii care promovează pe parcursului învățământului preuniversitar examene de recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine vor avea dreptul la recunoașterea rezultatelor obținute la aceste examene, la cerere. De asemenea, proba scrisă facultativă a Examenului de Bacalaureat, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului, elevul se consideră promovat dacă îndeplinește următoarele condiții: a susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și proba de evaluare a comptențelor digitale și a obținut cel puțin nivelul „independent”, a susținut proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun și a obținut cel puțin nota 6 și a susținut proba scrisă la Limba și literatura maternă și a obținut cel puțin nota 6. Potrivit noii legi, fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanțare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru Examenul Național de Bcalaureat.
Burse, stimulente și facilități
Proiectul Legii Educației reglementează și cuantumul minim al burselor. Astfel, bursa de excelență olimpică I – internațională va fi de 1.000 de lei lunar, bursa de excelență olimpică II – națională va fi de 700 de lei lunar, bursa de performanță școlară va fi de 500 de lei lunar, bursa profesională – 300 de lei lunar și bursa socială – 300 de lei lunar. Începând cu anul școlar 2022-2023 în sistemul național de învățământ se va derula Programul Național Integrat „Masă Sănătoasă în Școli 2022-2027” pentru sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor.
Demisia securistul!
Ministrul liberal debitează tâmpenii, da de ce să nu dea cei de la tehnologic o probă la bac din specialitate, de ce să dea din mate că, nu sunt la liceu teoretic ? La ăștia trebuie bac profesional.
Și, de ce să desființeze CNATCU ? Să scape premierul de plagiat ?
CNATDCU. Bîlbîitul „ă…ă” a desființat tot ce-i putea contesta „doftoratu”. Iar agronomul e tot plagiator dovedit.
Saracu’,Vasalica! El face tot ce vrea el, nu are nicio socoata.
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]