Rata de promovabilitate la nivel naţional la concursul pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în învăţământ a fost de 83,7 la sută, în timp ce în judeţul Sălaj, aceasta a depăşit 96 la sută, plasându-ne în fruntea clasamentului pe ţară. Din cei 110 candidaţi încrişi, unul singur a absentat, iar trei nu au reuşit să ia nota de trecere, de 35 de puncte.
Ministerului Educaţiei a anunţat că promovabilitate peste 90 la sută s-a înregistrat în judeţele Sălaj (96,5 la sută), Cluj (93 la sută), Covasna (91,4 la sută), Braşov (91,3 la sută), Hunedoara (91,1 la sută) şi Brăila (90,7 la sută). Procente sub 70 la sută apar în judeţele Vrancea (37 la sută), Alba (65,6 sută) şi Ilfov (68 la sută).
Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a făcut publice rezultatele finale ale probei scrise, după ce într-o primă fază din listă lipseau notele a şase candidaţi. În cazul acestora, comisiile de evaluare au fost incomplete, astfel că punctajul lor nu a putut fi validat decât după ce toţi membrii comisiei au semnat fişele de evaluare.
Potrivit datelor publicate pe site-ul ISJ Sălaj, niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină punctajul maxim (50 de puncte). Cele mai bine cotate lucrări pe proba de logică le-au avut Florica Fanca, aspirant la fotoliul de director al Grădiniţei „Căsuţa cu Poveşti” Zalău, şi Victor Varga, candidat pentru şefia Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, ambii fiind notaţi cu 49,375 puncte. Le urmează Nadia Crina Chichişan, de la Grădiniţa nr. 3 Şimleu Silvaniei, Dari Toma, de la Liceul Tehnologic nr. 1 Sărmăşag, şi Dorian Horaţiu Faur, de la Clubul Sportiv Şcolar Zalău, toţi trei cu câte 48,75 puncte.
Directorii ruşinii
Pentru a fi admişi, candidaţii trebuiau să cumuleze cel puţin 35 de puncte. Doar trei sălăjeni nu au reuşit această “performanţă”: Luminiţa-Sorina Cordea (28,75 puncte) care a „vânat” atât fotoliul de director de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, cât şi pe cel al Şcolii Gimnaziale „Traian Creţu” Năpradea, Gavril Neaga (26,25 puncte), de la Clubul Copiilor Şimleu Silvaniei, şi Ana Monica Rad (23,75 puncte), candidat pentru cea mai înaltă funcţie a Liceului Tehnologic “Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei.
Ce note au primit directorii în funcţie
Majoritatea celor care au reuşit să obţină punctaje mari sunt directorii în funcţie. Spre exemplu, directorul Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Zalău a fost notat cu 48,125 de puncte, adjunctul de la CNS Zalău, Faluvegi Ervin, a primit 47,500 puncte, Vasile Bulgarean, directorul aceluiaşi colegiu, cu 47,500, Gheorghe Bancea, director la Şcoala “Corneliu Coposu” Zalău, 46,875 puncte ori Melania Gârdan, directorul CJRAE Sălaj, 46,875.
Reamintim că în Sălaj au fost puse la bătaie 113 posturi de director şi 24 de adjuncţi, pentru 67 de şcoli gimnaziale, 23 de licee, 14 grădiniţe şi nouă cluburi, centre ori postliceale. Următoarele două probe – interviul şi evaluarea CV-ului – se vor desfăşura în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie la nivelul comisiilor judeţene de concurs.
Toate probele sunt obligatorii şi sunt monitorizate de observatorii desemnaţi de Ministerul Educaţiei. Afişarea rezultatelor este programată în data de 18 noiembrie. Contestaţiile pentru proba de interviu pot fi depuse în intervalul 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Sunt declaraţi „admişi” candidaţii care au realizat un punctaj de cel puţin 35 de puncte pentru fiecare probă şi din cumularea punctajelor celor trei probe de concurs, un punctaj total de cel puţin 105 puncte.
La ce intrebari au fost, chiar daca nu aveai nici o treaba cu invatamantul, tot trbuia sa promovezi examenul.