Peste 2.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a din Sălaj au aflat liceele unde vor învăţa în următorii patru ani. Dacă judeţul a avut şi cinci cazuri strălucite, unde media de admitere în liceu a fost 10, la polul opus se situează situaţii unde media de admitere a fost sub 5. De asemenea, 14 absolvenţi au rămas pe dinafară, din cauză că nu şi-au trecut suficiente opţiuni în formularele de admitere.
Pentru această primă etapă de repartiţie computerizată în licee, s-au înscris nu mai puţin de 2.272 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a în Sălaj şi alţi 100 – car au absolvit cursurile gimnaziale în alte judeţe. „Din acest total, au fost repartizaţi 2.358 de elevi, iar 14 au rămas nerepartizaţi, cel mai probabil din cauză că nu şi-au trecut suficiente opţiuni în formularele de admitere”, a spus reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Denisa Blidar.
Cei 14 elevi nerepartizaţi au note peste 7, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi repartizaţi dacă îşi completau în formularele de admitere mai multe opţiuni. Cum, însă, nu au făcut acest lucru, ori din neatenţie, ori fiindcă au crezut că opţiunile enunţate le sunt suficiente, cei 14 ghinionişti nu au altceva de făcut decât să se înscrie pentru cea de-a două etapă de admitere computerizată în licee, care va avea loc în data de 22 iulie. Ghinionul lor este cu atât mai mare cu cât în judeţ suficiente licee au rămas cu locuri vacante. Astfel, cele mai multe locuri rămase vacante sunt la Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău – 39 de locuri libere, la Grupul Ioan Ossian Şimleu Silvaniei – 37 de locuri libere şi la Grupul Şcolar „Voievodul Gelu” Zalău, unde au rămas vacante 25 de locuri.
În topul admişilor în liceu se află cinci absolvenţi ai cursurilor gimnaziale care au obţinut media de admitere 10, toţi urmând să studieze în următorii patru ani la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău. Patru din aceşti elevi au finalizat clasa a VIII-a la şcoli din municipiu, în timp ce o elevă este absolventă a Şcolii Gimnaziale Zimbor. Dacă aceşti elevi reprezintă fruntea clasamentului, judeţul are şi cazuri în care elevii au intrat în licee cu medii sub 5. Mai mult. Sălajul este judeţul care a înregistrat cea mai mică notă la repartizare: 3,26, situaţie înregistrată la Grupul Şcolar Sarmăşag, specializarea electromecanică. De altfel, la acest Grup Şcolar, dar şi la alte unităţi de învăţământ din judeţ, au existat numeroase situaţii în care mediile de admitere au fost sub 5. Inspectorul şcolar adjunct al ISJ Sălaj, Szabo Stefan, a declarat că media de admitere este obţinută din media la evaluarea naţională şi media de absolvire, nefiind interzisă admiterea în liceu celor care au obţinut la cele două medii de calcul valori sub 5.
Inspectorul şcolar adjunct a declarat că înscrierea elevilor în liceele în care au fost admişi va avea loc în perioada 15 – 25 iulie. „Este foarte important ca elevii să reţină că, dacă nu se prezintă la liceele unde au fost repartizaţi pentru a-şi depune dosarele de înscriere până în 15 iulie, vor fi consideraţi retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere judeţeană sau de cea a municipiului Bucureşti”, a declarat Szabo Stefan.
Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile acestora înscrise în fişa de opţiuni.