Modelele de subiecte pentru examenele naţionale, precum şi baremele de rezolvare ale acestora, au fost publicate de Ministerul Educaţiei. Elevii interesaţi pot consulta modele de subiecte atât pentru examenele orale, cât şi pentru cele scrise, pe edu.ro. Şi în acest an, la fel ca în 2013, absolvenţii liceelor tehnologice vor rezolva la bacalaureat subiecte diferite de cele de la liceele teoretice la examenele de limba română, matematică, fizică şi chimie.
Oficialii din Educaţie ţin să precizeze la sesiunea din 2014 a bacalaureatului li se interzice elevilor să aibă în îmbrăcăminte sau încălţăminte telefoane mobile sau alte dispozitive electronice. De asemenea, absolvenţii care încearcă să copieze vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele au fost introduse de ei “sau cadre didactice din comisie”.
Metodologia desfăşurării examenului nu a fost modificată. Lista disciplinelor a rămas neschimbată, la fel ca şi programele pentru examen. Comisiile din centrele de examen se vor stabili cu 46 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică. Bacalaureatul începe în 10 iunie, cu probele de competenţe orale, iar probele scrise debutează în 30 iunie, iar în 7 iulie vor fi afişate rezultatele.
Simulările examenelor au fost programate pentru începutul lunii martie. Pentru prima dată, în acest an, şi elevii de clasa a XI-a vor susţine aceste simulări, mai puţin proba la alegere, mai puţin proba la alegere din aria curriculară a profilului.
Sesiune specială în mai
Sesiunea specială a Bacalaureatului, dedicată elevilor care fac parte din loturile care urmează să participe la competiţii sportive şi artistice internaţionale se va desfăşura în perioada 17-30 mai. Astfel, participarea sportivilor şi olimpicilor din clasele a-XII-a sau a XIII-a la competiţii nu se va suprapune cu cel al examenelor de bacalaureat, conform unei note publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale. În anul şcolar precedent, peste 250 de absolvenţi de liceu au participat la sesiunea specială. Calendarul urmează să fie aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei.
ne vorbesti de examene nationale si pui poza de la bac
Dar, bacalaureatul ce este? Activitate extraşcolară, nu examen naţional?!!
Eamene naţionale dau absolvenţii claselor a VIII -a iar bac dau cei din clasa a 12-a.
Clar!
Şi ar fi bine să nu se folosească acelaşi psedonim la mai multe persoane.
În altă ordine de idei ar fi bine ca să se mai reducă nr. elevilor participanţi la sesiunile speciale unde, de regulă, se dă mai uşor.