Aproape jumătate dintre cei 14 profesori sălăjeni care au depus contestaţii pentru reevaluarea lucrărilor de definitivat au primit note de trecere la acest examen care le asigură continuitatea în învăţământ. Procentul de promovabilitate la examenul de definitivare în învăţământ a crescut, astfel, la 72,51 la sută.
Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Opriş, ne-a declarat că în perioada celor două zile de contestaţii, respectiv 23 şi 24 iulie, au fost înregistrate 14 contestaţii depuse de candidaţii nemulţumiţi de notare. „Dintre contestaţiile depuse de cadrele didactice, doar şase au fost admise, notele înscrise pe lucrările candidaţilor fiind majorate. Dintre cele soluţionate, trei au fost pentru educatoare, una la educaţie muzicală şi două la limba engleză”, a afirmat Ioan Opriş.
Potrivit acestuia, recorectarea lucrărilor s-a realizat, în funcţie de discipline, de către comisia de soluţionare a contestaţiilor în centrele de profil constituite la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene. Rezultatele finale au fost afişate în data de 26 iulie.
Preşedintele Comisiei judeţene de definitivare în învăţământ Sălaj, Doina Pop, ne-a spus că, urmare soluţionării contestaţiilor, nu au fost constatate diferenţe mai mari de 1,5 puncte. „Dintre cele şase lucrări admise la contestaţii, diferenţele de notare au fost sub un punct. În acest caz, nu a fost nevoie de o a treia comisie de evaluare”, a preciat Doina Pop.
În acest an, la examenul de definitivare în învăţământ s-au înscris 80 de cadre didactice din întreg judeţul. La proba scrisă au lipsit patru dintre cei înscrişi, iar alţi trei s-au retras în timpul examenului cu declaraţie pe propria răspundere. Astfel, dintre cei 73 de candidaţi examinaţi, 25 au luat note sub 7, pragul limită pentru promovarea acestui examen.
Niciunul dintre candidaţi nu au obţinut 10 la acest examen. Cea mai mare notă, de 9,40, a fost pentru lucrarea unui candidat care a susţinut testarea la sociologie, didactica acesteia şi elemente de pedagogie şi psihologie a educaţiei. În fapt, au fost doar trei dascăli care au luat note peste 9 la proba scrisă. Cea mai mică notă a fost 3,95, fiind trecută pe lucrarea unui candidat la proba scrisă de biologie. Niciun candidat nu a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă.
La examenul de definitivat se pot prezenta doar cadrele didactice titulare sau suplinitori calificaţi care au vechime de minim 2 ani în activitatea de predare. Profesorii fără definitivat au dreptul să-l susţină de maxim trei ori, în 5 ani. Cadrele didactice care promovează examenul vor fi trecute la o treaptă superioară de salarizare. În schimb, dacă după 7 ani de la debutul activităţii de predare nu a obţinut definitivatul, un profesor titular îşi pierde titulatură şi va fi nevoit să participe din nou la examenul de titularizare.
Acesta este primul an în care organizarea examenului de definitivat se realizează la nivelul judeţului şi nu de către universităţi, cum era în anii anteriori. Proba scrisă de examen a fost alcătuită din trei subiecte, şi anume: unul din disiciplina de specialitate, al doilea din metodica predării acestei discipline, iar al treilea din pedagogia şcolară sau preşcolară. Fiecare subiect a fost notat cu câte 30 de puncte, iar 10 puncte se acordă din oficiu. Profesorii care au trecut acest examen vor intra în treapta superioară de salarizare.
“Dintre cele şase lucrări admise la contestaţii, diferenţele de notare au fost sub un punct”. De ce mintiti ? De la 5,5 la 7 este o diferenta de 1,5 puncte , atata matematica ar trebui sa stie Doina Pop.