Cu un procent de promovabilitate de 49,4 la sută la simularea Evaluării Naţionale, Sălăjul se situează abia pe locul 15 în clasamentul naţional.
Cel mai scăzut procent a fost la matematică, unde doar 28 la sută din elevii de clasa a VIII-a prezenţi la testare au reuşit să obţină notă de trecere. Cei mai pregătiţi s-au dovedit a fi viitori absolvenţi de gimnaziu aparţinând minorităţilor naţionale. Peste 80 la sută din cei care au susţinut proba la limba maternă au promovat. La proba de limba română au obţinut note peste cinci aproximativ 65 la sută din cei prezenţi în sala de examen.
Rezultatele examenelor din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a au fost centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, la nivel naţional, 48,8 la sută dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5, respectiv 66,95 la sută la limba română şi doar 30,4 la sută la matematică. În urma acestor rezultate, reprezentanţii Ministerului au dispus implementarea unor măsuri remediale.
În Sălaj, peste 2.730 de elevi din clasele a VIII-a au fost înscrişi la simularea Evaluării Naţionale, ce s-a desfăşurat în perioada 18-20 februarie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, în judeţ au fost organizate patru centre de evaluare, două în municipiu: la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu”, respectiv Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” şi câte unul în Jibou şi Şimleu Silvaniei, la Şcoala Gimnazială “Lucian Blaga”, respectiv Şcoala Gimnazială “Horea”.
Testările au fost organizate întocmai ca examenul ce va avea loc în vară: elevii au stat câte unul în bancă, au avut doi supraveghetori în sală, coli speciale de examen pe care şi-au trecut numele şi au fost monitorizaţi cu ajutorul camerelor de supraveghere, activate pe parcursul celor două ore, respectiv între 9 şi 11, cât au susţinut testarea.
Cei mai mulţi elevi au absentat de la prima simulare, cea la Limba Română, unde din cei 2.376 de candidaţi înscrişi s-au prezentat cu 122 mai puţini.Testarea la matematică a fost susţinută de aproximativ 2.255 de viitori absolvenţi de gimnaziu, deşi, iniţial, au fost înscrişi 2.376 de candidaţi. La ultima probă a simulării Evaluării Naţionale, au lipsit doar şapte elevi din clasele a VIII-a. Astfel, din cei 519 viitori absolvenţi de gimnaziu de la secţia maghiară înscrişi, şapte au absentat. Cei mai conştiincioşi s-au dovedit a fi elevii de la secţiile cu predare în limba germană, respectiv slovacă. Astfel, potrivit sursei citate, atât cei 13 candidaţi de secţia germană, cât şi cei şapte de la secţia slovacă înscrişi au fost prezenţi în sălile de examen pentru a susţine testarea la limba maternă.
Dar la ce atata stiinta la generatia coca-cola cand au in mana numai iphon, au masini zgomotoase ..taticu’ doar le da banutii ca ei sa stea in baruri…Acei care au picat aceste teste devin generatia ratata de maine…..
Pana la urma in domeniul respectiv (invatamant) se lucreaza cu „materialul clientului”…
Pai daca nu mai sunt bani pentru meditatii rezultate pe masura.In vremurile comuniste se facea scoala.Acum se face caterinca.Asa dascali asa elevi.
intotdeauna au fost si mai slabi si mai buni si mai putini buni si foarte buni nu stiu de ce se face atata tam tam,niciodata nu vor fi doar elevi de nota 10 si copii de inteligenta medie ajung ceva in viata nu doar eminentii care mai la o adica se stric ala cap de atata invatat hai sa fim seriosi asa ministri asa copii in fiecare an se scimba ceva sunt niste cobai bietii copii ne mai mira ceva?????????????????????
Dacă nici notele în carnetul elevului nu le pot trece profesorii atunci la ce să ne așteptăm???, profesori slabi și nedrepți asta va este munca !!!, sunteți niște incapabili