Printr-un ordin al prefectului, la nivelul judeţului Sălaj, o comisie care urmăreşte modul de derulare a Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023 și implementarea acestuia în anul școlar 2017-2018. Programul amintit prevede acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de patru ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie în limita unei valori zilnice/preşcolar/elev, precum şi finanţarea măsurilor educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.
„Prefectul județului Sălaj, în calitate de coordonator al comisiei responsabile pentru buna derulare a Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023, a dispus verificări în unitățile de învățământ din județ pentru buna derulare a programului și pentru distribuirea produselor lactate (lapte) și de panificație (corn sau biscuiți) în condiții igienico-sanitare și la timp”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
Potrivit sursei citate, până la această dată, reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică Sălaj au controlat condițiile de depozitare, modul de distribuție a produselor lactate și de panificație în 49 de unități de învătămțânt, din care 24 de unități de învățământ preșcolar și 25 unități de învătământ școlar. De asemenea, au fost distribuite prin intermediul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitari, pliante și afișe cu tematica “alimentația sănătoasă” în 32 de unități administrativ teritoriale. Controale au fost efectuate şi de către oficialii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, dar şi de către cei ai Direcției pentru Agricultură a Județului Sălaj. În niciunul din cazuri nu au fost identificate probleme, dau asigurări autorităţile.
În judeţ sunt în derulare contractele pentru produse lactate și produse de panificație, în valoare totală de 1,15 milioane de lei. Distribuția se realizează zilnic la fiecare unitate școlară, către aproximativ 25.000 de copii, de trei firme, care îşi împart cele opt loturi din care este alcătuit judeţul.
Deocamdată nu au fost demarate procedurile de achiziție publică aferente furnizării fructelor și legumelor proaspete, întrucât nu a fost emis ordinul comun privind aprobarea documentaţiei standardizate de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de furnizare a fructelor, legumelor şi produselor lactate în cadrul Programului pentru şcoli al României
Funcționeaza fara probleme, dar lipseste cu desavarsire…..hahaha