Elevii care provin din familii cu situaţie materială precară vor beneficia, şi anul acesta, de sprijin financiar din partea statului, prin intermediul programului „Bani de liceu”. Potrivit unei adrese postate miercuri pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, în anul şcolar 2012-2013, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va continua derularea programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, conform legislaţiei în vigoare. „Menţionăm că actele normative care reglementează desfăşurarea acestui program se găsesc pe website-ul ministerului – secţiunea învăţământ preuniversitar, programe sociale, bani de liceu”, se arată în documentul respectiv.
Solicitanţii acestui ajutor financiar acordat de stat trebuie să facă dovada că provin dintr-o familie cu resurse financiare limitate. Veniturile pe membru de familie trebuie să nu depăşească 150 de lei lunar.
Beneficiarii vor primi lunar ajutorul financiar în cuantum de 180 de lei. Banii se dau inclusiv pe perioada vacanţelor şi a practicii în producţie. Elevii care acumulează în timpul unui semestru mai mult de 20 de absenţe nemotivate îşi pierd dreptul de a beneficia de acest ajutor de la stat, urmând ca inspectoratul şcolar să realoce acest sprijin altor elevi.
Reprezentanţii administraţiilor locale vor efectua anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi cele privind bunurile familiei din care provin elevii care solicită sprijinul financiar.
Cererile pentru ajutorul social „Bani de liceu” se pot depune la secretariatele unităţilor de învăţământ liceal până în data de 1 octombrie. În 28 octombrie va fi afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei lista cu beneficiarii eligibili, urmând ca în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie cei nemulţumiţi de decizia comisiilor de acordare a ajutorului să depună contestaţii. Eventualele contestaţii vor fi soluţionate în perioada 2 – 6 noiembrie, rezultatele finale urmând să fie afişate în 7 noiembrie.
Anul trecut au beneficiat de acest ajutor social aproximativ 1.200 de elevi sălăjeni provenind din familii sărace.