Program de parteneriat scolar la Crasna

Program de parteneriat scolar la Crasna

Elevii scolii Cserey Goga, din Crasna i-au primit, ieri, pe colegii lor din comuna Tautii-Magheraus, judetul Maramures, care fac primul popas dintr-o calatorie de peste 1200 km, in cadrul unui proiect de parteneriat care include scoli din Salaj, Maramures, Suceava, Brasov si Mures, conform unui comunicat de presa al Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Elevii din Crasna se vor alatura colegilor lor in expeditia prin toate cele cinci judete, unde vor fi premiati pentru activitatile derulate in comun in vacanta.

Un proiect practic de parteneriat intre scoli este cea mai buna ocazie pentru copii si profesori sa-si cunoasca colegii din alte locuri, sa vada ce preocupari au si, mai ales, sa invete sa lucreze in comun si sa aprecieze lucrul in echipa. In plus, calculatorul poate capata in ochii copiilor noi dimensiuni, ajutand la intelegerea diversitatii culturale din alte comunitati din Romania si la exersarea abilitatilor de a utiliza tehnologia informatica in scop educational. Cu alte cuvinte, pot face lucruri atractive si instructive in acelasi timp a spus Diana Voicu, director al Unitatii de Management al proiectului din cadrul MCTI.

Programul de Parteneriate Scolare se deruleaza pe perioada vacantei in 42 de scoli din localitatile incluse in Proiectul Economia Bazata pe Cunoastere. Au fost selectionate 9 parteneriate scolare, fiecare antrenand cate 5-6 scoli din judete diferite. Fiecare parteneriat primeste o finantare nerambursabila de cate 11.548 lei, la care se adauga contributii ale partenerilor locali (autoritati locale, ONG-uri, agenti economici locali si asociatii de parinti), in valoare de 10% din valoarea proiectului. Acestea se pot constitui in aport financiar, asigurarea mijloacelor de transport sau de cazare a copiilor. Programul isi propune sa creasca competentele copiilor in utilizarea calculatorului, sa identifice noi solutii de implementare a Tehnologiei Informatice si a Comunicarii (TIC) in oferta educationala a scolilor, sa intensifice schimbul de experienta intre scoli si preluarea de bune practici. De asemenea, programul va duce la cresterea disponibilitatii pentru colaborare in vederea elaborarii si desfasurarii unui proiect in parteneriat, element esential in perspectiva dezvoltarii programelor educationale, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Nu in ultimul rand, se urmareste stimularea initiative locale, evidentiata prin implicarea autoritatilor locale si a altor actori locali in sustinerea unor activitati care contribuie la dezvoltarea personala a copiilor din comunitate.

Activitatile propuse in cadrul parteneriatelor s-au desfasurat in timpul verii, copiii colaborand de la distanta pentru realizarea lor. Ele sunt pe cat de variate si creative, pe atat de instructive, incluzand, printre altele: elaborarea de prezentari ale localitatilor natale, realizarea de website-uri, colectarea de traditii, folclor si port specific, realizarea de colectii de imagini (fotografii sau desene), contributia cu informatii la wikipedia etc. Toate cele 9 parteneriate se vor finaliza cu evenimente care presupun intalniri fizice intre copii, astfel incat colaborarile sa se poata prelungi si dincolo de spatiul virtual.

Leave a Comment