Membrii de sindicat din întreaga ţară au participat la o dezbatere naţională privind organizarea procesului educativ românesc. Dezbaterea a avut loc în cursul săptămânii trecute, la Iași, iar salariaţii din învăţământ au dezbătut modul în care este organizat şi modul în care funcţionează sistemul educaţional din România. Aceştia au identificat atât elemente pozitive, dar au făcut şi o serie de propuneri de măsuri care să optimizeze, corecteze sau să inoveze activităţile educative. Astfel, profesorii sunt de părere că, pentru o mai bună predicţie, structura anului şcolar ar trebui să fie fixă, cu începere pe 15 septembrie şi încheiere pe 15 iunie, să existe o strategie pe termen lung pentru sistemul de învăţământ pentru a nu mai apărea schimbări pe parcurs nedocumentate sau fără analize de impact la fiecare schimbare a conducerii ministerului. De asemenea, profesorii au cerut ca numărul de elevi de la clasă se fie diminuat, să se depolitizeze învăţământul pe toate palierele şi conducerea şcolilor să fie stabilită printr-un concurs riguros sau prin vot al profesorilor, dar şi să fie asigurată o infrastructură modernă, adaptată vremurilor. În cadrul întâlnirii, angajaţii din învăţământ au mai cerut realizarea unui calendar fix de desfăşurare a exemenelor naţionale, iar liceele tehnologice să aibă bacalaureat diferenţiat. Profesorii au cerut ca toate cursurile de perfecţionare să fie gratuite, iar programele şcolare să fie refăcute pentru a fi aerisite şi în pas cu evoluţia societăţii. De asemenea, profesorii solicită şi ca telefoanele mobile să nu fie permise în timpul orelor, ci să fie depozitate în locuri speciale, iar norma didactică a profesorilor, acum de 18 ore, să scadă la 16 ore pentru cadrele didactice care au sub 25 ani vechime, 14 pentru cei cu peste 25 ani şi 12 ore pentru cei din învăţământul special. Cadrele didactice mai cer şi să se renunţe la finanţarea actuală per elev.
In scolile din tari dezvoltate (Danemarca , Olanda) demult este interzisa folosirea telefoanelor mobile in scoli (nu doar in timpul orelor ?!) de catre elevi si de catre profesori ??!!
E absolut normală şi firească această solicitare, dar şi cea cu reducerea numărului de ore. Nu ştiu alţii ce cred, dar este infinit mai greu cu elevii şi părinţii elevilor zilelor noaste. Ajungi (dacă mai ajungi) la pensie vlăguit şi stors ca o lămîie. Şi parcă nu mai ai suflet nici pt. proprii-ţi copii. Doamne-ajută să se-ntîmple şi pt. profesori ceva bun.
si la copii cand va ganditi? doar la profesori, lor sa le fie bine