Primăria Municipiului Zalău a acordat, în anul bugetar 2020, patru tipuri de burse – bursă socială, bursă de studiu, bursă de performanță și bursă de merit pentru elevi. Începând din anul 2017, valoarea sumelor a fost majorată cu 50 la sută, astfel că sumele alocate în ultimii patru ani au fost următoarele: 2016 – 600.000 lei, 2017 – 1.119.830 lei, 2018 – 1.140.000 lei, 2019 – 1.182.000 lei. În anul trecut, în baza Hotărârii de Consiliu Local nr. 47 din 20 februarie 2020 a fost alocată suma de 1.560.000 de lei lei pentru un număr de 2.230 elevi, respectiv 50 de echipe. Numărul elevilor zălăuani care au primit burse sociale a fost, potrivit datelor comunicate de reprezentanții municipalității, de 1.619, bursele fiind în cuantum de 60 de lei/lună; burse de studiu au primit 288 de de elevi, bursa fiind tot de 60 de lei/lună, burse de performanță, acordate individual, vor fi 27, în cuantum de 225 de lei/lună, iar în cazul echipelor, 7 grupuri (25 de elevi) ar fi primit, potrivit datelor furnizate de Primăria Zalău, aceeași sumă. Au fost acordate și burse de merit, 288 de burse în valoare de 150 de lei, iar în cazul echipelor, 43 de echipe (219 elevi) au primit aceeași sumă. Bursele școlare se acordă din veniturile propria ale bugetului local. Bursele prezentate sunt cele aferente anului bugetar 2020.
“Avocatul Poporului” spune că suntem “codașii” țării la numărul de burse acordate elevilor
Într-un clasament național întocmit de “Avocatul Poporului”, județul nostru s-ar afla pe penultimul loc, după județul Maramureș, cu un grad mic de respectare a prevederilor legale privind bursele școlare. Situația a fost prezentată de Instituția “Avocatul Poporului” în “Raportul privind acordarea burselor pentru elevi la nivel național în anul școlar 2019-2020”, raport lansat la sfârșitul anului trecut, în care se arată că doar 5.66 la sută dintre primăriile din România respectă dreptul elevilor la burse şcolare, conformându-se în totalitate cadrului legal. Cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele școlare este în județul Constanța, unde 30 la sută dintre primării acordă toate tipurile de burse școlare. La polul opus se află județele Maramureș, Sălaj și Vâlcea, unde în niciuna din unitățile administrativ-teritoriale nu se acordă integral bursele școlare prevăzute de lege. Mai mult decât atât, datele indică faptul că doar în două județe din România (Constanța și Ilfov) peste 20 la sută dintre primării acordă integral burse școlare. Pe de altă parte, în 33 de județe, un procent de sub 10 la sută din primării înțeleg să respecte integral dreptul elevilor la burse școlare.
În Sălaj: 46 de primării – zero burse, potrivit instituției “Avocatul Poporului”
În cursul anului școlar 2019-2020 în Sălaj, în comunele și în orașele din Sălaj au fost acordate doar 61 de burse școlare, potrivit raportului menționat. Este vorba despre burse de ajutor social, burse de merit, burse de studiu și burse de performanță. Astfel, un număr de 13 burse de ajutor social au fost acordate de autoritățile publice din: Zalău, Jibou, Bobota, Boghiș, Crasna, Creaca, Cristolț, Hereclean, Năpradea, Plopiș, Rus, Surduc și Vârșolț; patru burse de performanță în: Zalău, Crasna, Creaca și Plopiș; burse de merit – 5 în: Jibou, Bocșa, Năpradea, Plopiș și Surduc. De asemenea, în cursul anului școlar trecut în județul Sălaj au fost acordate două burse de studiu de autoritățile din Zalău și Crasna. Orașele și comunele în care nu s-a acordat nicio bursă școlară, potrivit raportului menționat, sunt: Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei, Agrij, Almașu, Băbeni, Bălan, Bănișor, Benesat, Buciumi, Camăr, Carastelec, Chieșd, Cizer, Coșeiu, Crișeni, Cuzăplac, Dobrin, Dragu, Fildu de Jos, Gâlgău, Gârbou, Halmășd, Hida, Horoatu Crasnei, Ileanda, Ip, Letca, Lozna, Măeriște, Marca, Meseșenii de Jos, Nușfalău, Pericei, Poiana Blenchii, Românași, Sâg, Sălățig, Șamșud, Sânmihaiu Almașului, Șărmășag, Șimișna, Someș Odorhei, Treznea, Valcău de Jos, Zalha și Zimbor. Datele prezentate în acest raport, cel puțin la nivelul municipiului, sunt contrazise de situația pe care ne-au furnizat-o reprezentanții Primăriei Zalău, la începutul anului în curs.
De toate situatiile trebuie sa se ocupe profesorii-diriginti, de parca alta treaba astia nu au. Asa ca in loc sa se poate concentra pe procesul de invatamant, ei fac situatii peste situatii de parca al fi functionari de asistenta sociala. De ce nu infiinteaza onor primarile, ca tot sunt scolile in subordinea lor, un serviciu/birou pentru probleme de invatamant/social care sa se ocupe de asa ceva (ca si asa se calca pilele din primarii in picioare) si sa lase dascalii sa faca carte?!