Cei peste 2.400 de absolventi de liceu din judetul Salaj au avut de infruntat ieri, si continua si astazi, de la ora 9, prima proba orala a examenului de bacalaureat, la Limba si literatura romana. Pe masura ce primii intrati la examen au inceput sa iasa din salile de examen si au decretat in cor ca subiectele nu sunt deloc dificile, emotiile s-au mai spulberat. N-a fost chiar asa de greu pe cum m-am asteptat. Am fost norocos ca am extras un subiect pe care il stiam foarte bine. Conteaza extraordinar de mult faptul ca am inceput bacalaureatul cu nota zece, conteaza atat pentru moral, cat si pentru facultate, dar si pentru viitorul meu. Deocamdata, sunt foarte bucuros, ne-a spus un tanar de la Colegiul National Silvania Zalau. La fel de emotionati asteptau si elevii de la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau sa intre in salile de examen. Langa ei se puteau vedea si dirigintii care i-au insotit de-a lungul anilor de liceu, pentru a-i sprijini si incuraja la prima lor proba de BAC. Sper doar sa iau o nota buna. Am emotii foarte mari, dar sunt sigura ca ma voi descurca. Subiectele nu sunt grele, mai ales ca au fost publicate si am o idee despre ce trebuie sa spun la examen, ca doar e oral, a afirmat si Maria P., absolventa a Liceului Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau. Dupa cum ne-a explicat Maria Viorica Dascal, profesor de Limba romana la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau si profesor examinator la Colegiul National Silvania Zalau, printre subiectele de la proba orala nu se regaseste foarte multa teorie, tocmai pentru ca elevii sa-si exprime propriul punct de vedere. Aceasta prima proba orala de Limba si literatura romana consta in analiza unui text la prima vedere, redactat in diferite stiluri. Fiecare candidat prezent in sala va extrage unul din cele 100 de subiecte aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI). Fiecare subiect contine un text pe baza caruia sunt formulate trei intrebari, care sa verifice capacitatea elevului de a intelege cuprinsul acelui text si o opinie personala cu privire la continut. Copiii au venit destul de pregatiti la examen, insa, daca este nevoie, mai intervenim cu intrebari ajutatoare. In rest, nu am intampinat nici o dificultate in examinarea candidatilor, a precizat Maria Dascal.
BAC-ul in conditii speciale
Trei candidati din judetul Salaj sustin aceasta sesiune de bacalaureat in conditii speciale. Potrivit lui Szabo Stefan, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, este vorba de un elev de la Grupul Scolar Mihai Viteazul Zalau, care va da examenul la domiciliu, din cauza unor probleme de sanatate ce nu-i permit deplasarea la unul din centrele de examinare. Un absolvent de la Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau va sustine examenul prin dictare, iar un altul, de la Grupul Scolar Voievodul Gelu Zalau, va avea nevoie ca la probele orale sa fie ajutat, deoarece poarta proteza auditiva. In cazul unor evenimente speciale din timpul bacalaureatului, care sa nu permita candidatilor sa sustina probele de examen, acestea se va rezolva, dupa caz, fie in cadrul comisiei judetene, fie va fi trimis spre solutionare mai departe, la Comisia Nationala de Bacalaureat, ne-a declarat Szabo Stefan.
Plata profesorilor la BAC, injumatatita
Potrivit noilor bareme de plata ale profesorilor care vor supraveghea, evalua si corecta lucrarile, respectiv ale informaticienienilor care vor asigura suportul tehnic, acestia vor primi sume cu 50 la suta mai mici fata decat au primit in 2008. MECI a propus ca, pentru fiecare lucrare corectata, un cadru didactic sa primeasca 4 lei, fata de 7,5 lei, cat a primit in 2008. Profesorii din comisiile pentru examinarea orala vor incasa 2 lei pentru fiecare elev, in loc de 4,7 lei. Supraveghetorii, pentru fiecare examen la care participa, sunt remunerati cu 25 de lei, cu 40 de lei mai putin decat anul trecut. Presedintii de comisii, care trebuie sa fie obligatoriu din randul profesorilor universitari, vor primi 800 de lei, in loc de 1.100 de lei pentru intreaga perioada a desfasurarii bacalaureatului. Insa aceste sume mici nu i-au oprit pe dascalii din judetul Salaj sa se prezinte in salile de examen. La nivelul judetului Salaj, nici un cadru didactic inscris pentru a participa anul acesta la bacalaureat nu s-a retras de pe liste, si nici nu cunoaste vreo situatie in nici un centru de examinare din judet la care sa nu se fi prezentat vreun profesor. De altfel, fiecare comisie are obligatia sa raporteze la inspectorat orice problema, orice dificultate pe care o intampina in desfasurarea normala a examenului. Din fericire, la nivelul judetului Salaj nu au fost semnalate nici un fel de nereguli, astfel ca prima zi de bacalaureat a decurs in conditii normale, a incheiat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj.