Aproape 1.800 de absolvenţi ai ciclului gimnazial din judeţul Sălaj au intrat în febra Evaluării Naţionale. Miza este una importantă pentru candidaţi, deoarece de acest examen, în proporţie de 80 la sută, atârnă admiterea lor la liceu.
Bucurie mare pentru majoritatea absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Sălaj care au susţinut luni, 19 iunie, prima probă a Evaluării Naţionale, cea la limba şi literatura română. Elevii s-au declarat mai mult decât mulţumiţi de subiectele primite, susţinând că au fost accesibile, dar şi neaşteptate, în condiţiile în care, spun ei, atât la examenul de anul trecut, cât şi la simularea din acest an, unul dintre subiecte s-a referit tot la genul liric.
87 au absentat de la prima probă
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, din total celor 1.896 de elevi înscrişi la această probă, au intrat în sălile de examen 1.809, ceilalţi 87 fiind absenţi.
În acest an, candidaţilor li s-a cerut la primul subiect să demonstreze că poezia „Ploaie”, de Magda Isanos, aparţine genului liric. Tot aici, ei au avut de găsit sinonime ale unor cuvinte din textul dat, să explice rolul unei cratime într-o secvenţă din poezie, să menţioneze două cuvinte care au diftongi, să numească tipul de rimă şi măsura ultimului vers în poezia dată, şi să transcrie două figuri de stil.
La al doilea subiect, au avut de răspuns la şase întrebări pe baza unui text la prima vedere, respectiv articolul „Cel mai rapid de pe pământ” din revista Terra Magazin. O altă cerinţă a fost scrierea titlului articolului din care a fost extras fragmentul şi denumirea publicaţiei în care a apărut. De asemenea, să redacteze o naraţiune care să aibă între 150 şi 300 de cuvinte, despre o întâmplare reală sau imaginară, petrecută în timpul unei întreceri sportive. Candidaţii trebuiau să aibă în vedere succesiunea logică a evenimentelor, două elemente ale contextului spaţio-temporal, conţinutul să fie adecvat cerinţei şi să respecte numărul de cuvinte.
Pentru rezolvarea corectă a primului subiect, candidaţii vor primi 40 de puncte; pentru cel de-al doilea – 36 de puncte, în timp ce 10 puncte sunt din oficiu, iar 14 puncte vor fi acordate pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei, coerenţa textului, adecvarea registrului de comunicare, stilului şi vocabularului la conţinut, ortografie, punctuaţie, aşezarea corectă a textului în pagină şi lizibilitate).
Subiecte accesibile
„Am avut emoţii foarte mari înainte să intru în sală, dar după ce am văzut subiectele, am răsuflat uşurat. A fost simplu. Sunt convins că voi lua o notă bună”, ne-a declarat unul dintre elevii care au dat examen la centrul din incinta Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” Zalău. „A fost lejer. Ne-au dat genul liric, ca şi la Simulare şi ca anul trecut. Nu mă aşteptam la un astfel de subiect. Dar a fost bine. Sper să fie la fel de bine şi la matematică”, spune un altul.
Şi profesorii de limba şi literatura română sunt de părere că subiectele nu ar fi trebuit să pună probleme elevilor. „Au fost subiecte destul de accesibile. Dacă elevii au citit cu atenţie cerinţele, vor obţine note bune”, ne-a declarat profesorul Marcel Lucaciu.
Urmează proba la matematică
În judeţul Sălaj, Evaluarea Naţională se desfăşoară în 54 de centre de examen. Proba de limba şi literatura română va fi urmată, în 21 iunie, de cea la matematică, pentru ca în 22 iunie, să aibă loc testarea la limba şi literatura maternă. Toate probele scrise vor începe la ora 9, elevii având la dispoziţie două ore pentru rezolvarea subiectelor. Ca şi anul trecut, lucrările absolvenţilor sălăjeni vor fi transportate şi evaluate în alt judeţ, Sălajul urmând să preia şi să corecteze lucrări dintr-un judeţ învecinat. Primele rezultate vor fi afişate, în 26 iunie 2017, când vor fi depuse şi eventualele contestaţii. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi publicate, în 30 iunie 2017. Notele obţinute vor avea o pondere de 80 la sută în calculul medie de admitere la liceu, diferenţa de 20 la sută fiind dată de media de absolvire a claselor V-VIII.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, la acest examen s-au înscris 1.896 de elevi, faţă de 1.996, în anul 2016.
La sesiunea de simulare a acestui examen, desfăşurată în luna martie, din totalul celor 1.983 de elevi participanţi, doar 51,13 la sută au reuşit să obţină medii de trecere, cu 7 la sută mai mulţi decât în 2016.