Peste 1.300 dintre absolvenţii de liceu din Sălaj sunt „experimentaţi” la limba şi literatura română. La prima proba a examenului de bacalaureat, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, care s-a desfăşurat în perioada 10-12 iunie, au fost prezenţi 2.054 de candidaţi, din care 85 din învăţământul seral şi 47 de la frecvenţă redusă.
Potrivit informaţiilor furnizate de Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, 209 dintre candidaţi au obţinut certificatul de utilizator mediu, 501 de elevi sunt utilizatori avansaţi, iar peste 65 la sută, respectiv 1.344 dintre candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat.
La cea de a doua probă orală, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, care a avut loc în intervalul 12-14 iunie, au participat 401 de candidaţi, din care şase de la secţia germană, toţi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, care au obţinut nivelul de competenţă utilizator experimentat. Restul absolvenţilor, respectiv 355, au fost de la secţia maghiară, din care peste 75 la sută au fost declaraţi utilizatori experimentaţi.
Printre criteriile care au stat la baza acordării nivelului de competenţă, atât la proba orală de limba română, cât şi la proba orală de limba maternă, s-au numărat înţelegerea textului literar sau nonliterar (lectură corectă, cursivă, conştientă şi expresivă; sintetizarea mesajului global al textului), exprimarea şi argumentarea unui punct de vedere personal (susţinerea cu argumente a punctului de vedere şi demonstarea capacităţii de persuasiune a interlocutorilor), organizarea discursului (construirea unui discurs clar, coerent şi personalizat), adaptarea la situaţia de comunicare (adaptarea, în mod creativ, a discursului la interlocutori şi la scopul comunicării) şi utilizarea limbii literare (utilizarea corectă, adecvată şi nuanţată a limbii literare, în situaţiile de comunicare date).