O treime dintre cei peste 1.000 de candidaţi sălăjeni înscrişi la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat au optat pentru meditaţii gratuite puse la dispoziţie de conducerea unităţilor de învăţământ din judeţ. Această măsură a fost dispusă de minister urmare promovabilităţii extrem de reduse înregistrate în prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, a declarat că este vorba de peste 330 de candidaţi care au aplicat pentru aceste cursuri gratuite. „La nivelul judeţului, dintre cei 1.031 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea probelor de examen, 336 au optat pentru pregătirea suplimentară la nivelul unităţilor şcolare. Absolvenţii nepromovaţi în sesiunea de vară au trebuit să depună la secretariatele şcolare, pe lângă cererea de înscriere la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, şi o cerere pentru aplicarea la aceste cursuri de pregătire”, a declarat Maria Pop.
Potrivit acesteia, există unităţi liceale care nu au înregistrat nicio cerere pentru urmarea acestor cursuri, cu toate că au mulţi candidaţi care nu au promovat examenul în sesiunea de vară. Printre acestea se numără Grupurile Şcolare din Crasna (36 candidaţi înscrişi), Cehu Silvaniei (77) şi Nuşfalău (24), precum şi Liceul Sportiv „Avram Iancu” din Zalău.
Majoritatea candidaţilor s-au înscris pentru urmarea cursurilor de disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică. Cadrele didactice care susţin aceste cursuri cu absolvenţii vor fi plătite cu ora.
Probele de evaluarea competenţelor vor fi susţinute de candidaţi între 20-24 august, urmând a se prezenta la probele scrise între 27 şi 31 august.
Promovabilitatea înregistrată în prima sesiune de bacalaureat a fost de 42,92 la sută. Dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Dintre cei prezenţi, doar 1.016 au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.