Peste 30 de posturi titularizabile, ramase neocupate in Salaj

Peste 30 de posturi titularizabile, ramase neocupate in Salaj

Doar zece candidati salajeni au devenit titulari in scoli din alte judete, in urma repartizarii computerizate in cea de-a doua etapa de titularizare. De cealalta parte, doar 12 candidati din alte judete au primit posturi de titulari la unitatile de invatamant din Salaj. Lipsa candidatilor pentru posturile titularizabile a lasat neocupate 39 de astfel de locuri de munca pe viata in invatamantul salajean, devenind posturi de suplinire.

Potrivit datelor afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, zece posturi titularizabile au fost ocupate de salajeni in alte judete. Dintre acestea, un post de limba si literatura maghiara materna a fost ocupat in judetul Bihor, cate un post la disciplinele istorie si educatie fizica si sport in Maramures, un post de limba si literatura romana a fost ocupat in judetul Alba, doua de religie ortodoxa in Botosani, cele mai multe posturi fiind in judetul Suceava, respectiv trei posturi de educatie fizica si sport.

Surpriza o reprezinta insa posturile extrem de reduse ocupate in unitatile de invatamant salajene. Din cele 51 de locuri titularizabile care au ramas neocupate in prima etapa, doar 12 au fost repartizate candidatilor din alte judete, 39 ramanand vacante. Singura disciplina pentru care candidatii au luptat a fost matematica, fiind ocupate sapte din cele noua disponibile. Doua posturi de limba si literatura romana au fost date candidatilor din alte judete, precum si cate unul la disciplinele matematica-fizica, limba engleza si limba latina. Lipsa candidatilor pentru posturile de titulari este cu atat mai surprinzatoare, cu cat candidatii au avut dreptul sa-si treaca pe fisele de inscriere cat mai multe optiuni, fiind incadrati pe posturi in functie de note si de optiunile exprimate pe aceste fise.

Doua zile de inscrieri pentru suplinitori

Locurile ramase libere in aceasta a doua etapa au devenit netitularizabile, fiind alaturate celor 425 de posturi pentru suplinitori scoase la concurs pentru urmatorul an scolar. Pentru a ocupa aceste posturi, candidatii vor trebui ca, in termen de doua zile, respectiv astazi si maine, sa-si depuna dosarele de inscriere. Candidatii vor trebui sa fie bine pregatiti, deoarece examenul de suplinire nu va mai fi oral, ca in anii trecuti, fiind modificat saptamana trecuta in examen scris. Mai mult, programa disciplinei la care sustin examen este aceeasi ca si pentru concursul de titularizare. Se va fixa un centru de examen si toate salile de examen vor fi supravegheate video. Dupa cum afirma inspectorul scolar general Ioan Abrudan, scopul acestor modificari pe ultima suta de metri este ca profesorii necalificati sa nu mai intre in sistem. Acesta sustine ca este mai potrivit ca orele ramase libere sa fie sustinute de catre cadre didactice calificate in regim de plata cu ora, decat de cadre care nu au reusit sa obtina note peste cinci la concursul de suplinire.

Primul examen sustinut de catre suplinitorii necalificati va fi in data de 3 august, in urmatoarea zi fiind programata proba scrisa pentru concursul de suplinire. In data de 8 august se vor afisa primele rezultate, astfel incat, dupa eventualele contestatii, in data de 11 august sa fie facute publice rezultatele finale.

Pentru examenul de suplinitori necalificati, subiectele vor fi elaborate la nivel local, nefiind modificata programa. Acestia vor putea ocupa doar posturile de suplinire ramase vacante, dupa repartizarea candidatilor la titularizare care nu au obtinut un post de titular, a pensionarilor care activeaza in sistem si a suplinitorilor calificati. Sedinta de repartizare a posturilor de suplinitori este programata pentru data de 24 august.

Adio, titularizare la nivel national!

Repartizarea computerizata de vineri a fost ultima prin care candidatii s-au putut titulariza la nivel national. Incepand de anul viitor, profesorii se vor putea titulariza doar la nivel de unitate de invatamant, daca au masterat si dupa un stagiu de practica. Noua Lege a Educatiei prevede, printre altele, ca in invatamantul preuniversitar nu vor mai putea intra decat profesori cu studii superioare. Invatatorii si educatorii isi pot completa studiile in termen de zece ani, iar posturile vacante vor fi scoase la concurs de catre directorii de scoli. Candidatii pentru posturile de profesori trebuie sa aiba, pe langa cei trei ani de facultate, un masterat didactic de doi ani plus un an de stagiu practic.

Leave a Comment