“Cornul şi laptele”, program de care beneficiază aproape 26.500 de elevi sălăjeni, ar putea deveni istorie începând din următorul an şcolar. Premierul Victor Ponta a declarat, zilele trecute, că Guvernul intenţionează să renunţe la programul amintit, banii folosiţi urmând să fie direcţionaţi către programele after-school, care ar putea intra în aplicare din toamna lui 2013.
“Programul a funcţionat într-un anumit moment, dar acum aruncăm banii pe geam. Vreau să încercăm să folosim aceşti bani la ceva mai util, de exemplu la after-school. Sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nu beau nici laptele, ci îl aruncă”, a susţinut Ponta.
În opinia acestuia, un program “mai ţintit” pentru cei care au nevoie de ajutor, precum cel de after-school, ar fi mai potrivit a fi finanţat de la bugetul de stat.
Inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea, ne-a declarat că nu este la curent cu afirmaţiile premierului, dar că dacă se va ajunge la o finanţare a programului after-scool, “probabil că asigurarea unei mese calde la prânz ar fi mai ok”. Potrivit spuselor sale, varianta unei mese calde poate fi aplicată în şcolile din mediul urban şi în unităţile de învăţământ din comunele mai mari. “În şcolile cu un număr redus de copii, din mediul rural, ar fi mai greu să le fie asigurată masa caldă. Iar serviciile de catering nu ştiu în ce măsură ar satisface condiţiile igienico-sanitare”, a opinat Bancea.
Contracte de peste 900.000 de lei cu firmele furnizoare
“Cornul şi laptele” se adresează elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi copiilor preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de patru ore. La nivelul judeţului Sălaj există 26.473 de beneficiari, care primesc zilnic şi gratuit produse lactate şi de panificaţie. Din anul şcolar 2012-2013, elevii primesc şi câte un măr.
Conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Sălaj, instituţia are încheiate contracte de furnizare a produselor de panificaţie şi a celor lactate cu SC Ziad Tiara SRL Arad (în zona 1, cu comunele Zalău, Hereclean, Crişeni, Mirşid, zona 2 – Sărmăşag, Bocşa, Şamşud, Bobota, Chieşd, Carastelec, Măierişte, zona 3 – Şimleu Silvaniei, Nuşfalău, Marca, Ip, Camăr, Plopiş, Sâg, Boghiş, Halmăşd şi Valcău de Jos şi zona 4, cu comunele Crasna, Pericei, Vârşolţ, Meseşenii de Jos, Horoatu Crasnei, Bănişor, Cizer, zona 5 – Sânmihaiu Almaşului, Treznea, Buciumi, Românaşi, Agrij, Hida, Dragu, Zimbor, Cuzăplac, Almaş, Fildu de Jos), SC Farkas Trans SRL Turda (zona 6 – Cehu Silvaniei, Sălăţig, Benesat, Dobrin şi zona 7 – Jibou, Someş Odorhei, Năpradea, Surduc, Creaca, Bălaj, Cristolţ, Gîrbou) şi SC Buciumana SRL Buciumi, Maramureş (zona 8 – Ileanda, Băbeni, Letca, Lozna, Gâlgău, Rus, Şimişna, Zalha şi Poiana Blenchii). Valoarea totală estimată a acestor contracte depăşeşte uşor 905.000 lei.
Şi PDL a vrut desfiinţarea progamului
Programul “Cornul şi laptele” a fost promovat în timpul guvernării PSD 2000-2004, având ca obiectiv atragerea copiilor fără posibilităţi materiale la şcoală. În 2010, el a fost extins, printr-o iniţiativă legislativă a senatorului PSD Olguţa Vasilescu, la “Cornul, laptele şi mărul”. Vasilescu şi Adrian Năstase au fost, de altfel, unii dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai ministrului Daniel Funeriu, când acesta a încercat, în 2011, în timpul guvernării PDL, să desfiinţeze acest program pe motiv că generează mari pierderi financiare.
Debut cu hibe
Mai multe unităţi şcolare au reclamat, la începutul anului şcolar 2012-2013 că programul guvernamental “Laptele şi cornul”se derulează cu probleme. Inspectorul şcolar adjunct Szabo Ştefan, care răspunde de monitorizarea programului, a atras atenţia consilierilor judeţeni că în unele şcoli cornul ajungea după încheierea orelor de curs sau nu era comestibil, în altele, doar de două ori pe săptămână ori era înlocuit cu biscuiţi. Szabo susţinea că toate aceste probleme au apărut ca urmare a modificării legislaţiei, prin care organizarea licitaţiilor pentru desemnarea firmelor furnizoare de lapte şi corn devine responsabilitatea consiliilor judeţene, iar nu a primăriilor.
De atunci, însă, nu au mai fost semnalate niciun fel de probleme legate de modul în care se derulează acest program, dau asigurări oficialii autorităţii judeţene.
Decizia este corecta, stim aproape toti parintii ca proiectul a fost un esec, laptele este o apa colorata, iar cornul nu-l maninca nici cainii comunitari de prin cartier.
Mai bine facem ceva cu banii..Pentru cei saraci , trebuie gasita o solutie colaterala
Locuiesc la tara, am observat ca majoritatea copiilor se bucura de corn lapte si mar, nu toti au posibilitati financiare sa le puna copiilor tot felul de bunatati,ar trebui acolo unde nu se va asigura o masa calda ,sa se faca un sondaj în fiecare scoala sio sa se vada cîti copii doresc sorn si lapte,.