Un număr de 26 de unităţi de învăţământ din Sălaj nu au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare, în urma controalelor efectuate de inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj documentul respectiv fiind dat pentru 415 şcoli şi grădiniţe din judeţ. Unităţile de învăţământ cu probleme sunt din mediul rural, majoritatea fiind în sate mici şi izolate, und elevii înscrişi sunt foarte puţini.
Inspectorul şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că motivele pentru care cele 26 de unităţi de învăţământ nu au obţinut autorizaţie sanitară ţin de grupurile sanitare deficitare, dar şi de probleme la racordurile la reţeaua de apă. „În urma controalelor făcute de inspectorii din cadrul DSP Sălaj, din cele 441 de şcoli şi grădiniţe, 415 au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, iar alte 26 de unităţi – nu. Cele care nu au primit documentul respectiv sunt toate din mediul rural, iar cauza pentru care nu au fost autorizate este faptul că sunt deficitare la grupurile sanitare, necorespunzătoare şi încă amplasate în curte. De asemenea, unele au probleme la racordurile deficitare sau inexistente la reţeaua de apă”, a declarat Maria Pop.
Potrivit sursei citate, cele mai multe şcoli şi grădiniţe care nu au primit autorizaţie se află în localităţi izolate ale judeţului. Întrucât numărul de copii înscrişi la aceste unităţi este, în cele mai multe din situaţii, de circa cinci, şase, investiţiile în amenajarea grupurilor sanitare şi bazine de apă sunt greu de realizat, fondurile fiind direcţionate către unităţile cu mulţi elevi.
Maria Pop a precizat că, printre unităţile de învăţământ care nu au primit autorizaţie sanitară se numără şi Şcoala Gimnazială din Fildu de Mijloc, unde au fost desfăşurate ample lucrări de modernizare, dar unde mai trebuie realizate racordurile la reţeaua de apă potabilă. „Această şcoală din Fildu de Mijloc arată foaret bine, are grupuri sanitare noi, iar sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou nu doar pentru clasa pregătitoare, ci şi pentru şcolarii din clasele I-III. Mai trebuie, însă, realizate racordurile la reţeaua de apă curentă, lucru care – potrivit primarului – se va realiza în aceste zilei”, a declarat Maria Pop.
În judeţul Sălaj, există în prezent 441 de unităţi de învăţământ, unde sunt înscrişi peste 40.000 de copii.