Părinţii ai căror copii vor urma, în această toamnă, cursurile clasei pregătitoare îşi vor putea înscrie odraslele la şcoală începând de luni 27 februarie, potrivit metodologiei privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2017-2018, elaborat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, în viitorul an şcolar, în judeţ vor funcţiona 120 de clase pregătitoare, cu un total de 2.256 de locuri. În Zalău, pentru boboci sunt puse la dispoziţie 643 de locuri, distribuite astfel: Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” – două clase în limba română (50 de locuri), Liceul de Artă „Ioan Sima” – două clase în limba română (50 de locuri), Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” – o clasă în limba română (25 de locuri), Liceul Reformat „Wesselenyi” – o clasă în limba maghiară (25 de locuri), Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” – trei clase în limba română (75 de locuri), o clasă în limba maghiară (25 de locuri), Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” – o clasă în limba română (25 de locuri), o clasă Step by step (25 de locuri), Şcoala Gimnazială „Porolissum” – o clasă în limba română (25 de locuri), Şcoala „George Coşbuc” Ortelec – o clasă în limba română (18 locuri), Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” – patru clase în limba română (100 de locuri), o clasă în limba maghiară (25 de locuri), o clasă în limba germană (25 de locuri), Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” – trei clase în limba română (75 de locuri), Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” – trei clase în limba română (75 de locuri), Şcoala Speranţa (învăţământ special) – şapte locuri.
Evaluare psihosomatică pentru cei sub 6 ani
Este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani până în 31 august 2016, în timp ce copiii care fac 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2016 pot fi înscrişi cu condiţia să treacă un test de evaluare psihosomatică. Părinții copiilor care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2017 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2017-2018, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță în grupa mare.
În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2017, inspectoratele școlare /unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
Potrivit calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2017-2018, miercuri, 22 februarie, s-au afişat circumscripțiile școlare, planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ. De asemenea, au fost afişate informațiile care permit părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului Școala după școală, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare. Cu acelaşi prilej, părinţii pot afla programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor (22 februarie-14 martie) şi lista unităţilor/instituţiilor în care se realizează această evaluare.
Două etape de înscrieri
Din 23 februarie şi până în 2 martie, în cadrul Zilei porţilor deschise, părinții și copiii pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ. În perioada 27 februarie – 16 martie, părinții pot completa, online sau la unitatea de învățământ, cererile tip de înscriere, pentru ca lista candidaţilor înmatriculaţi, numărul de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă să fie făcută publică în zilele de 22 şi 23 martie. Conform metodologiei, prioritate pentru locurile disponibile în fiecare şcoală o au copiii din şcoala de circumscripţie.
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare va începe în 23 martie, cererile putând fi depuse până în 30 marti, iar lista finală, afişată în 6 aprilie. În intervalul 7-13 aprilie, Inspectoratul Şcolar Judeţean va centraliza şi soluţiona cererile părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.
Metodologia prevede că în cazul în care o şcoală nu are capacitatea să îi admită în clasa pregătitoare pe toţi copiii care i-au fost arondaţi prin procedura de anul trecut, atunci inspectoratul şcolar judeţean poate să decidă reconfigurarea circumscripţiilor şcolare.