Sala festivă a Grupului Şcolar „Mihai Viteazul” din Zalău a fost neîncăpătoare pentru elevii participanţi la manifestarea organizată, miercuri, în cadrul proiectului „Noi şi Universul”. Această activitate, devenită deja o tradiţie, s-a derulat sub coordonarea profesoarei de fizică Mariana Driha, pentru a marca Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic.
La eveniment au fost invitaţi să participe elevii, cadrele didactice implicate în proiect, precum şi conducerea unităţii şcolare, respectiv directorul Florin Niste şi directorul adjunct Rodica Damşa. „Am organizat această activitate pentru a marca, în perioada 4-10 octombrie, Ziua Mondială a Spaţiului Cosmic. Această săptămână este încadrată de două evenimente importante pentru ştiinţă şi tehnologie. Mai precis, în data de 4 octombrie 1956 a început aventura umană a cuceririi spaţiului cosmic odată cu lansarea primului satelit artificial al Pământului – Sputnik 1. În 10 octombrie 1967 a fost semnat tratatul asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în exploatarea paşnică a spaţiului cosmic. Prin urmare, am decis ca şi activităţile noastre să aducă un plus ştiinţei şi dezvoltării tehnologiei prin imaginaţia, creaţia şi munca elevilor”, a afirmat, în deschiderea evenimentului, coordonatorul Mariana Driha.
Programul activităţii a fost structurat în mai multe etape. Elevii şi-au etalat creativitatea prin realizarea de dispozitive experimentale, navete spaţiale, roboţi, planete, experimente studiate în laboratoarele de fizică şi chimie, dar şi prin prezentări de postere şi esee literare despre Cosmos. La fel ca şi anul trecut, elevii au realizat o expoziţie de prăjituri „stelare”, prăjituri coapte în formă de stele, planete şi alte forme cosmice, care, spre finalul evenimentului, au fost savurate de către participanţi.
Activităţile zilei au fost „întrerupte” şi de un moment artistic, un grup de eleve, pregătite de profesoara Cora Ardelean, prezentând o scenetă de teatru intitulată „Vrăjitoarele către Univers”. Fetele au început incantaţii magice către puterile divine ale Universului pentru iubire, noroc, sănătate, bani, dar şi pentru viaţă şi moarte.
Finalul evenimentului a fost unul distractic pentru elevi, aceştia ieşind cu toţii în curtea şcolii, de unde au lansat spre cer baloane umflate cu heliu.
Potrivit coordonatorului Mariana Driha, scopul acestei activităţi este acela de a stimula imaginaţia şi creativitatea elevilor în ceea ce priveşte spaţiul cosmic.