Peste 75 la sută dintre noile manuale destinate claselor a I-a şi a II-a au fost primite, până în prezent, de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, urmând ca până la finele acestei luni să fie distribuite în toate unităţile de învăţământ din judeţ. „Aproximativ 75 la sută din cele 11.000 de manuale comandate au fost primite deja. Este vorba despre manualele la disciplinele <<Matematică şi explorarea mediului>>, <<Comunicare în limba română>>, <<Comunicare în limba modernă – Limba engleză>> şi <<Comunicare în limba maternă>>. Câteva edituri mai au de onorat comenzile, termenul fiind 10 decembrie, după care acestea vor fi distribuite în unităţile de învăţământ din judeţ. Până la finalul lunii, cel mai târziu, manualele vor ajunge pe băncile elevilor „, a precizat Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, în 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.
Astfel, la începutul lunii octombrie, Sălajului i-au fost alocaţi peste 12.000 de lei pentru achiziţionarea de manuale vechi pentru clasa I, potrivit ordinului semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, la trei zile după debutul noului an şcolar. Aceste fonduri au fost alocate pe lângă banii pe care Ministerul Educaţiei trebuie să îi plătească firmelor desemnate câştigătoare finale ale licitaţiei pentru manuale noi pentru clasele I şi a II-a. Potrivit documentaţiei de pe SEAP, valoarea totală a contractului de achiziţie a manualelor şcolare digitale pentru clasa I şi a II-a este de aproape 6,8 milioane de euro, fără TVA, urmând să fie finanţat din fonduri bugetare.
Reamintim că la câteva zile după începerea noului an şcolar fără manuale, fie ele vechi sau noi, ceea ce a însemnat o premieră pentru învăţământul românesc din ultimii 20 de ani, inspectoratele şcolare judeţene au primit dispoziţie să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli. “Ni s-a transmis în cadrul videoconferinţei de joi, 18 septembrie, că se vor emite două ordine de ministru prin care se extinde perioada de utilizare a manualelor vechi până la finalizarea licitaţiilor. Manuale vechi există în şcoli, nu se vor fi achiziţionate în plus, întrucât sunt unităţi de învăţământ care au surplus. Astfel, şcolile care nu au suficiente manuale vechi vor primi de la acestea. Este vorba de o perioadă temporară, astfel că nu se vor cheltui bani pentru cumpărarea de manuale vechi”, explica la acea vreme Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul Info la adresa de email: ioanheredea@yahoo.com