Majoritatea dascalilor salajeni, evazionisti cu acte in regula

Majoritatea dascalilor salajeni, evazionisti cu acte in regula

Un numar de 11 cadre didactice salajene, din sutele care mediteaza elevii dupa orele de curs, platesc impozit la stat pentru veniturile obtinute din astfel de activitati. Desi conform legislatiei in vigoare, un meditator activ trebuie sa achite un impozit de maxim 1.280 de lei, pentru intreg anul in curs, majoritatea dascalilor risca sa fie acuzati de evaziune fiscala.

Hotul neprins este negustor cinstit – un proverb care se potriveste de minune in cazul profesorilor salajeni care dau meditatii fara a declara la fisc ca desfasoara astfel de activitati. Mai precis, meditatiile sunt o buna afacere pentru profesori, insa nu si pentru bugetul de stat. Un numar foarte mic dintre sutele de cadre didactice din judetul Salaj care dau meditatii elevilor si-au amintit, si anul acesta, ca trebuie sa declare ca desfasoara astfel de activitati si sa plateasca un impozit aferent veniturilor obtinute. In evidentele Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Salaj erau inregistrati, pana ieri, doar 11 dascali din municipiu care au declarat ca realizeaza venituri din meditatii oferite elevilor.

Nici anul trecut profesorii salajeni nu s-au prea inghesuit sa se inscrie ca meditatori activi, doar 17 dascali declarand ca obtin venituri din astfel de servicii.

Conform legislatiei actuale in vigoare, profesorii trebuie sa achite o norma de venit stabilita in fiecare an la nivelul DGFP Salaj. Potrivit unei informatii de presa a Directiei de Finante Salaj, norma de venit stabilita la nivelul anului 2011, la nivelul municipiului Zalau, este de 8.000 de lei, impozitul aplicat la norma de venit fiind de 16 la suta. Prin urmare, un cadru didactic trebuie sa achite pe tot parcursul anului un impozit in valoare de 1.280 de lei. Aceasta suma se reduce pentru cadre didactice daca indeplinesc anumite conditii. Conform legislatiei in vigoare, normele anuale de venit se reduc cu 40 la suta in cazul in care contribuabilii au calitatea de salariat si desfasoara activitatea in afara programului de lucru, cu 50 la suta in cazul in care contribuabilii au varsta de peste 60 de ani femei, respectiv 65 de ani barbati, si tot cu 50 de procente pentru pensionarii cu pensie de invaliditate de gradul III, cu drept de munca, se arata in informatia de presa.

Profesorii ar trebui, in mod normal, sa dea chitanta elevilor carora le dau meditatii si sa plateasca impozit aferent veniturilor. Prin nedeclararea acestor venituri, dascalii sunt pasibili de sanctiuni si chiar de evaziune fiscala. Pentru a intra in legalitate, meditatorii sunt sfatuiti sa se inregistreze la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj inaintea inceperii activitatii. Acestia trebuie sa depuna la DGFP Salaj declaratia 220 – Declaratie privind venitul estimat, si sa achite impozitul aplicat normei de venit in patru transe, respectiv in 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie 2011.

Numarul mic de meditatori a dus insa la verificari mult mai amanuntite in privinta veniturilor extrascolare obtinute de profesori. Mai multe cadre didactice din tara au primit in scoli formulare prin care trebuie sa declare daca dau sau nu meditatii dupa programul de lucru sau daca au alte activitati din care castiga bani. La nivelul judetului nostru, astfel de actiuni sunt o enigma pentru autoritati. Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ieri ca nu a primit nicio adresa din partea ministerului in privinta acestor formulare.

Nu am primit nicio adresa oficiala despre existenta acestor formulare privind veniturile cadrelor didactice din meditatii. Intr-adevar, situatia profesorilor care dau meditatii fara sa le declare este greu de controlat, deoarece meditatiile au loc in spatiul privat, la domiciliul profesorilor, si nu in cadrul unitatilor de invatamant. Insa, daca parintele doreste sa-si foloseasca din resursele financiare pentru asigurarea unui plus de pregatire copilului sau, atunci are tot dreptul sa beneficieze de oferta cadrelor didactice in acest sens, a precizat Abrudan.

Ultima statistica realizata la nivel national, de acum trei ani, arata ca doar 1.500 de profesori din toata tara si-au facut publice la Fisc veniturile rezultate din meditatii sau alte activitati extrascolare. Cei care nu-si declara veniturile din meditatii risca pana la 1.000 de lei amenda.

Leave a Comment