În cele 13 unităţi de liceale din judeţ, în cadrul cărora vor funcţiona, de anul şcolar viitor, clase de învăţământ profesional, vor fi afişate luni, 7 iulie, listele reactualizate cuprinzând elevii înscrişi, ţinându-se cont şi de cei care au rămas corigenţi. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, pe lângă cele 19 clase de învăţământ profesional, va mai funcţiona o clasă, cu specializarea confecţioner produse textile, în cadrul Centrului Special de Educaţie Incluzivă din Şimleu Silvaniei.
În prima etapă de înscrieri, ce s-a desfăşurat la finele lunii mai, aproximativ 452 de elevi de clasa a VIII-a au aplicat pentru şcoala profesională, numărul fiind unul provizoriu.
În mediul rural, cele mai puţine cereri
Majoritatea claselor au fost structurate pe varianta cu 28 de elevi. Cele mai multe cereri au fost înregistrate la specializările: instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, mecanic auto sau ospătar-vânzător în unităţi de alimentaţie. Astfel, potrivit centralizării întocmite de ISJ Sălaj, în Zalău, nu mai puţin de 47 de elevi de gimnaziu au optat pentru clasa de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, înfiinţată la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”. Acelaşi număr de solicitări s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic “Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei, pentru calificarea mecanic auto. În Jibou, cea mai căutată specializare s-a dovedit a fi tot cea de mecanic auto. La Liceul Tehnologic “Octavian Goga” au fost depuse pentru clasele profesionale 43 de cereri, din care doar 15 au fost pentru profilul zidar-pietrar-tencuitor. În Cehu Silvaniei, în prima etapă de înscrieri au optat pentru învăţământul profesional 43 de elevi, din care 21 au ales specializarea tâmplar universal, iar 22 pentru tricoter-confecţioner.
Cele mai puţine cereri de înscriere au fost înregistrate la unităţile liceale din mediul rural. Astfel, potrivit datelor ISJ Sălaj, la Liceul Tehnologic Nr.1 Sîg doar un singur viitor absolvent de gimnaziu s-a înscris la specializarea tâmplar universal. Nici Liceul Tehnologic Nr. 1 din Nuşfalău nu stă mai bine în ceea ce priveşte numărul celor înscrişi. Aici, din toamnă ar urma să funcţioneze două clase de profesională, una de mecanic auto şi una de confecţioner produse textile, însă s-au înscris doar 22 de elevi, câte 11 pentru fiecare specializare. Dintre liceele din mediul rural, cele mai multe solicitări au fost primite la Liceul Tehnologic Sărmăşag, unde 43 de elevi au optat pentru calificarea de mecanic auto.
Mecanic auto şi confecţioner, principalele calificări
Conform planului de şcolarizare pentru anul 2014-1015, în Sălaj ar urma să funcţioneze 19 clase de profesională în cadrul a 13 unităţi de învăţământ. În municipiu, două unităţi liceale şi-au inclus în planul de şcolarizare astfel de clase. Este vorba de Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”, unde vor funcţiona două clase de comerciant vânzător, una în limba maghiară şi una în limba română, fiecare cu câte 28 de locuri, şi o clasă de ospătar, bucătar şi vânzător în unităţi de alimentaţie. Cel de-al doilea liceu din Zalău este Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”, unde cei interesaţi se vor putea califica în meseria de instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze.
În Şimleu Silvaniei vor funcţiona două clase de învăţământ profesional, una de mecanic auto la Liceul Tehnologic “Ioan Ossian” şi una de tâmplar universal la Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu”. În Jibou, la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” au fost prevăzute două clase, una de lăcătuş mecanic şi una de zidar-pietrar-tencuitor. Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei a inclus în planul de şcolarizare tot două clase de acest fel, una de tâmplar universal şi una de confecţioner.
Două clase de mecanici auto, una cu predare în limba română şi una în limba maghiară, vor funcţiona la Liceul Tehnologic “Cserey-Goga”. Liceul Tehnologic Nuşfalău va avea o clasă de mecanic auto şi una de confecţioner produse textile, iar la Liceul “Liviu Rebreanu” din Hida va funcţiona o clasa de mecanic auto. Aceeaşi specializare este şi cea cuprinsă în oferta Liceului “Ioachim Pop” din Ileanda, iar la liceele din Surduc şi Sîg, va funcţiona câte o clasă de confecţioner, respectiv tâmplar universal.
Elevii rămaşi corigenţi se pot înscrie în septembrie
Elevii sălăjeni care vor opta pentru acest tip de învăţământ vor beneficia de susţinere financiară. Este vorba de o bursă lunară în valaorea de 200 de lei. Potrivit reglementărilor stabilite de Ministerul Educaţiei, în primul an, tinerii vor face o pregătire profesională de bază, urmând ca în ultimii doi ani să beneficieze de una de specialitate. La încheierea celor trei ani, elevii vor avea de susţinut un examen de certificare a calificării profesionale. Absolvenţii care vor promova acest examen îşi vor putea continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal.
Cea de-a doua etapă de înscrieri se va desfăşura în intervalul 27-28 iulie, pentru eventualele locuri rămase libere, iar în zilele de 1şi 2 septembrie, li se va oferi posibilitatea de se înscrie şi celor care au promovat examenele de corigenţă. În fişa de înscriere, un elev poate înregistra mai multe opţiuni de calificare profesională, în ordinea preferinţelor. În învăţământul profesional de stat cu durata de trei ani se pot înscrie atât absolvenţii promoţiei 2014, dar şi promoţii mai vechi.