Ministerul Educaţiei Naţionale doreşte ca, începând din 2018, lucrările de la Evaluarea naţională, dar şi de la examenele de Bac, Definitivat şi Titularizare, să fie corectate online, cadrele didactice urmând să poată corecta chiar şi de acasă. Asociaţiile de părinţi se opun acestei iniţiative. Lucrările, arată ministerul de resort, ar urma să fie criptate cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale – STS.
„Se schimbă absolut tot ce înseamnă concursuri, că e vorba despre evaluările naţionale, ca este concurs de directori sau examen de definitivat şi titularizare, propunerea şi hotărârea ministerului a fost ca să se implementeze o evaluare online prin care toate evaluările să fie scanate, iar corectare se va face de evaluatori aleatori. Metodologia spune că această evaluare se poate face şi de acasă. Noi, ca reprezentanţi ai părinţilor, nu suntem de acord cu această evaluare deoarece nu există un cadru instituţional în care se poate face această evaluare”, a explicat vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea. Noua schimbare se pare că nu îi bucură nici pe elevi, aceştia făcându-şi griji pentru securitatea lucrărilor de la evaluările naţionale.
Ministrul a lansat în Comisia de Dialog Social această propunere prin care lucrările să fie corectate printr-o aplicaţie online, care să fie făcută cu ajutorul STS. Elevul va primi un cod de bare care îi va secretiza lucrarea. Doresc să cer asigurări că orice măsură de acest gen va fi făcută doar dacă se vor oferi asigurări tuturor candidaţilor de la examenele naţionale că vor exista condiţii maxime de securitate şi că nu va fi periclitată obiectivitatea şi echitatea evaluării”, a declarat un reprezentant al unei Asociații de Părinți care susține acest proiect. Decizia a fost anunţată la întâlnirea ce a avut loc în această săptămână în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educaţiei.