Motto : „Școala este fabrica umanității”.
COMENIUS ( Jan Amos KOMENSKY, 1592-1670), umanist și pedagog ceh
În această toamnă, la 1 octombrie 2019, se vor împlini 100 de ani de la înființarea Liceului „Simion Bărnuțiu” (din 1 septembrie 2004, Colegiu Național) – un eveniment cu rezonanță în orașul spiritualității sălăjene, Șimleu Silvaniei, în județul Sălaj și în România, fiind primul liceu românesc pe meleaguri sălăjene! În urmă cu un secol, la 1 octombrie 1919, prin eforturile unor intelectuali, mari patrioți, liceul și-a deschis porțile în localul construit cu trei ani mai înainte, pe actuala stradă Simion Bărnuțiu nr.11. Ctitorul liceului a fost renumitul profesor Onisifor Ghibu – secretar general al Resortului Instrucțiunii Publice din cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, cel care l-a și „botezat” așa, în memoria marelui gânditor și om politic Simion Bărnuțiu, fruntaș al Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania, vicepreședinte al Adunării Naționale de la Blaj, din 3-5/15-17 mai 1848. Tot Onisifor Ghibu l-a numit director al liceului pe Ioan Ossian, reputat profesor de limbă latină și istorie, un patriot desăvârșit. Ca atare, îmi exprim recunoștința și admirația pentru acești profesori, cei care au pus bazele înființării primului liceu românesc în județul Sălaj. Aceleași considerente și pentru directorii, profesorii, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic, care și-au desfășurat activitatea în această prestigioasă instituție de învățământ, cu o întrerupere abuzivă de opt ani (1948-1956). De-a lungul exixtenței sale, liceul a avut următorii directori: Dr. Ioan Ossian (1919-1940), Kohálmi Mihály (1940-1941), Opra Benedek (1941-1944), Victor Pop (1944-1948), Dr. Orsos Zoltán (1956-1959), Gheorghe Boșca (1959-1968), Constantin Anton (1968-1978), Octavian Guțu (1978-1990), Teodor Crișan (1990-2012), Ioan Costelaș (2012-2014) și Bianca Șerban (2014-prezent). Menționez faptul că, profesorul Octavian Guțu, fost inspector școlar general al Sălajului și ex-primar al orașului Șimleu Silvaniei, este deosebit de activ la catedra de limba și literatura română, împlinind, la 1 septembrie 2019, 50 de ani de profesorat!
De asemenea, îi felicit pe cei 9.209 de elevi care au absolvit acest liceu șimleuan, o „emblemă” a învățământului românesc pe aceste meleaguri mirifice, la poalele falnicei Măguri a Țării Silvaniei. Da, acesta a fost și rămâne un liceu de elită, unde misiunea și funcțiile sale sunt îndeplinite. Misiunea sa a fost aceeași: dobândirea unui nivel înalt de cultură generală de către tânăra generație. Printre funcții se numără pregătirea elevilor pentru admiterea în diferite facultăți ale învățământului superior, precum și asigurarea unui cadru al manifestării tinerilor
pentru libertate, dreptate și alte valori ale umanității. În cei 63 de ani de la reînfințarea liceului, datorită dascălilor, oameni devotați idealurilor educaționale, aceste funcții au fost atinse, iar misiunea liceului a fost îndeplinită. De la început, ca și acum, datorită bunului renume al liceului, au venit și vin la studii elevi din urbea șimleuană, localitățile limitrofe și nu numai. Valoarea pregătirii acestora a fost demonstrată la concursurile și olimpiadele școlare, la diferite obiecte de studiu și, mai ales, la admiterea în facultăți și institute de învățământ superior, devenind specialiști de mare importanță în multe domenii de activitate. Și, pentru toate acestea, iată, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei are Certificat de „Școală Europeană”, din partea Ministerului Educației Naționale!
Prin prisma specialității mele și a funcțiilor avute, amintesc câteva nume cu rezultate deosebite în domeniul educației fizice și sportului. Liceul se mândrește cu foști elevi, printre care: Teofil Chiș – maestru emerit al sportului, absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport București, coordonator-ridicător al echipei de volei a României (medalie de bronz la Campionatul European de Volei, Helsinki, 1977), al Clubului Sportiv „Dinamo” București (multiplu campion național) și al echipei „Silvania” Șimleu Silvaniei (câștigătoare a Cupei Balcanice, 1983), cetățean de onoare al orașului; Oláh Ștefan – primul sălăjean maestru al sportului (1976) la radio orientare (fosta radiogoniometrie operativă), dublu vicecampion european și două medalii de bronz la Campionatele Europene, 14 titluri de campion național al României, declarat de șase ori primul sportiv al Sălajului și cetățean de onoare al orașului; Mircea Pop – profesor de educație fizică și sport, antrenor de volei la Clubul Sportiv Școlar; Marin Silaghi – profesor de educație fizică și sport, antrenor de volei și director la Clubul Sportiv Școlar Zalău; Pavel Crișan – profesor de educație fizică și sport, director al Școlii Gimnaziale din Marca (Sălaj); Augustin Dănilă – profesor de educație fizică și sport, director al Școlii Gimnaziale din Pericei (Sălaj); Nicolae și Ioan Ilieș – campioni ai Regiunii Crișana la tenis de masă, componenți ai echipei de volei „Silvania” Șimleu Silvaniei și arbitri de volei divizionari; Ioan (Onuț) Pușcaș – voleibalist la echipele „Clubul Sportiv Școlar”, „Silvania” și Clubul Sportiv „Phöenix”; Aristide Florea și Dumitru Dragoș – voleibaliști la mai multe echipe de Divizia „A”; Dorina Crăciun (Perneș) – profesoară de educație fizică și sport, vicecampioană națională la săritura în înălțime, componentă a lotului național de tineret la atletism și sportivul nr.1 al județului Sălaj (1976); Adriana Remeș – profesoară de educție fizică și sport, vicecampioană națională la săritura în înălțime (junioare I, 1985); Kovács István – profesor de edjucație fizică și sport, director adjunct, dublu medaliat cu bronz la Campionatul Național de Atletism-juniori (1988, ștafeta 4 X 400 metri, cu echipa Sălajului); atleții, șahiștii și componenții echipelor de handbal și volei – campioni regionali sau județeni, antrenați, de-a lungul timpului, de profesorii Elena Balaș (Ștefan), Trandafir Popeț, Mircea Pop, Berek Ștefan, Kovács István și Raul Sârbe.
Remarc, de asemenea, faptul că rândurile corpului didactic al liceului au fost întărite, de-a lungul timpului, de proprii absolvenți, printre care: Elena Ștefan (Balaș), Octavian Guțu, Mircea Pop, Emilia Geiger (Chiș), Bianca Șerban, Kovács István, Mircea Brăban, Claudia Crăciun, Stela Ioniță, Anca Mureșan, Kovács Anna, Alina Crâșmar, Gabriela Domuța, Silvana Jurcău, Carmen Lăpădat, Szilágyi Erzsébet, Oana Țiglea, Veres Enikö, Katona Iosif, Otilia Vasil, Liliana Pașca, Ramona Pop, Berek Aliz, Mariana Nosal și Raul Sârbe.
Ca șimleuan, sunt bucuros de această aniversare, părtaș la acest centenar emblematic! În același timp, și mândru, întrucât am fost și eu profesor-diriginte al liceului, în anii 1971-1972. În acei ani, la clasele la care am predat, eram coleg de breaslă cu profesorii: Constantin Anton, Maria și Gheorghe Pîrvu, Octavian Guțu, Ioachim Căbuz, Stela Ciortan, Gheorghe Silvășan, Teodor Topan, Gheorghe Boșca, Flavia Borha, Varga Lajos, Cornelia Căprița, Trandafir Popeț, Ilie Muste, Eleonora Tătaru, Nagy Mihály, Dumitru Călin, Ioan Crâșmar, Joikits Attila, Gavril Pop, Papp Béla, Ileana Pușcaș, Papp László și Emma, Sallay Károly, Emil Buciu și Gheoghina Pop. Sub directoratul profesorilor Constantin Anton și Gheorghe Pîrvu, am avut o contribuție majoră la amenajarea unui spațiu pentru alergările de viteză, sărituri (lungime și înălțime) și aruncarea greutății, a unui teren de volei, precum și la construirea tribunei de la terenul de handbal/minifotbal bituminizat.
Venind vorba despre sport, încerc să fac un „portret” al regretatului profesor Trandafir Popeț (1937-1998). Acesta a fost primul profesor de educație fizică și sport al liceului, după reînființare. L-am cunoscut în anul 1963, la „Arena Sportivă”, actualul Stadion „Măgura”, când eu activam la Școala Medie Veterinară (fostul Liceu Agricol, acum, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”). În acea perioadă am devenit prieteni și, apoi, în timp ce îmi desfășuram activitatea și ca instructor sportiv al Consiliului Raional Șimleu al Uniunii de Cultură Fizică și Sport (regiunea Crișana), precum și cea de președinte al Consiliului Orășenesc pentru Educație Fizică și Sport Șimleu Silvaniei (județul Sălaj), această prietenie s-a consolidat, raportată la un respect reciproc față de activitatea noastră comună, cea de educație fizică și sport. Trandafir Popeț a fost un dascăl bun, un om de cuvânt, cu un spirit de muncă tenace, bun organizator și priceput specialist al domeniului. A reușit să creeze toate condițiile și premisele pentru o bună funcționare a acestei activități didactice, în spiritul cerințelor din acele vremuri. Și-a îndemnat elevii săi în spiritul promovării unei discipline severe, ca parte a educației, în general, și a educației fizice și sportive, în particular. În plus, a imprimat colectivului de cadre didactice respectul față de profesie, disciplină în muncă și dorința de performanță. Din acest punct de vedere, festivitățile de încheiere a anilor școlari erau adevărate sărbători, prin măreția și farmecul programelor de gimnastică ritmică și acrobatică al elevilor (fete și băieți, cu echipamente încântătoare), în acompaniamentul muzical al Fanfarei Militare și sub coordonarea lui Trandafir Popeț. O, tempora!
Așadar, începutul lunii lui Brumărel 2019 marchează împlinirea a 100 de ani de existență a acestei prestigioase școli șimleuane, căreia Ministerul Educației Naționale i-a conferit, și în anul 2018, CERTIFICATUL de „Școală Europeană” pentru performanțele deosebite obținute în activitatea de cooperare europeană și pentru contribuțiile aduse la promovarea și dezvoltarea dimensiunii europene a educației!
Cu prilejul sărbătoririi Centenarului (vineri, 4 octombrie a.c.), urez liceului, actualul Colegiu Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei: VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!
Prof. Marin ȘTEFAN
N-am știut că și în Șimleu a existat liceu de educație fizică și sport.