Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai din Zalau a fost gazda, pentru doua saptamani, a unei studente din localitatea franceza Dijon, venita intr-un stagiu de observare ca urmare a colaborarii liceului cu Institutul Francez din Cluj-Napoca. Tanara frantuzoaica, Adeline Lefebvre, a ales sa vina in tara pentru a cunoaste o tara si o cultura despre care se vorbeste mai putin in Franta, dar si pentru un schimb de experienta care sa-i foloseasca in cariera, respectiv cea de profesoara pentru gradinita si clasele primare. In plus, aceasta actiune contribuie la promovarea claselor de franceza bilingv, mai multe informatii putand fi accesate de catre elevi prin vizitarea standului de la parterul liceului, realizat in cadrul proiectului Scoala mea, alegerea mea, ce se desfasoara in aceasta saptamana.
Profesoara Natalia Pop, tutore a tinerei studente franceze, ne-a declarat ca acest stagiu de doua saptamani, incheiat la finele saptamanii trecute, a avut ca obiectiv si un schimb de experienta, de cunoastere a sistemului de invatamant romanesc si francez. Am agreat aceast stagiu pentru ca elevii nostri sa poata beneficia de toate avantajele ce decurg din prezenta in unitate a unui vorbitor nativ de limba franceza atat la nivel lingvistic, al pronuntiei, al comunicarii, cat si a actualizarii cunostintelor de geografie si cultura franceza, implicit de o mai buna motivare a acestora pentru invatarea acestei limbi. Adeline Lefebrve a asistat la diferite activitati didactice. I-am prezentat modul de organizare a sistemului nostru de invatamant, viata scolara, documentele pe care trebuie sa le intocmeasca un cadru didactic, dar si responsabilitatile profesionale care ii revin acestuia la orele de curs, in activitatea scolara si extracurriculara, a afirmat Natalia Pop.
Potrivit sursei citate, acest stagiu a fost posibil in baza unei conventii intre liceu si Institutul Universitar de Formare a Cadrelor Didactice din Dijon, Franta.
Stagiara Adeline Lefebvre, studenta in anul 5 la IUMF din Dijon, ne-a declarat ca: Obiectivul meu a fost ca, prin observarea unui nou sistem educational, sa descopar cum anume sunt profesorii, cum se desfasoara activitatile de limba franceza la clasa. Am fost surprinsa sa constat ca, spre deosebire de Franta, aici exista o legatura mult mai stransa intre profesor si elev, o interactiune permanenta datorita metodelor preponderent activ-participative utilizate. Ceea ce am vazut aici mi-a dat idei pentru viitoarea mea activitate. Abia astept sa povestesc prietenilor si colegilor mei despre experientele din perioada stagiului. Voi intocmi un raport oficial pentru universitate si voi prezenta o diaporama cu ocazia Zilei internationale organizate de IUFM, a afirmat Adeline Lefebvre.
Elevii salajeni care doresc sa isi valideze competentele lingvistice in limba franceza, pentru a studia sau a lucra in Franta sau pentru a avea un atu in plus in cariera pot obtine diplomele DELF (Dipl