Unităţile liceale cu rezultate dezastruoase la examenul de bacalaureat nu vor mai fi sancţionate prin diminuarea planului de şcolarizare. Autorităţile din învăţământul sălăjean susţin că, pentru aceste licee „slabe”, scăderea numărului de clase nu are niciun efect asupra calităţii actului educaţional, soluţia fiind transformarea lor în şcoli profesionale.
Unităţile de învăţământ liceal care au înregistrat o promovabilitate de sub 15 la sută la examenul de bacalaureat nu vor mai fi sancţionate. Această măsură a fost eliminată printr-un ordin semnat de fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu.
În prima sesiune de bacalaureat de anul trecut, la nivelul judeţului nostru au fost patru unităţi liceale în care niciunul dintre candidaţi nu a promovat bacalaureatul. Este vorba de Grupul Şcolar Industrial Sărmăşag, Grupul Şcolar Agricol Nuşfalău, Grupul Şcolar Sâg şi Grupul Şcolar Surduc. Pentru ultimele două licee menţionate, cea de-a doua sesiune de bacalaureat a fost la fel de dezastruoasă: niciun candidat promovat.
Inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, a declarat că nu are relevanţă diminuarea planului de şcolarizare pentru liceele cu promovabilitate scăzută la bacalaureat. „Scăderea numărului de clase pentru aceste unităţi de învăţământ nu era cea mai bună variantă, ţinând cont de faptul că exista cerere de înscriere din absolvenţilor de gimnaziu. Nu putem să nu onorăm solicitările copiilor care doresc să înveţe în aceste unităţi”, a declarat Maria Pop.
Potrivit sursei citate, o măsură care ar trebui luată în calcul este transformarea acestor licee în şcoli profesionale. „Sunt mulţi copii care doresc să înveţe meserie, iar acest lucru s-ar putea rezolva prin deschiderea şcolilor profesionale. Într-adevăr, aceşti elevi nu se descurcă la liceu şi au nevoie de o altă pregătire, doar că trebuie să venim cu soluţii pentru ei”, a precizat inspectorul Pop.
Maria Pop este de părere că prima măsură care ar trebui luată în aceste licee este îmbunătăţirea procentului de promovabilitate la bacalaureat. „Cea mai bună decizie va putea fi luată după susţinerea simulărilor examenului de bacalaureat din luna martie. Vrem să comparăm rezultatele elevilor la simulare cu mediile obţinute în primul semestru din acest an şcolar, pentru fiecare disciplină în parte, astfel încât să ştiu unde avem de lucrat cu elevii. Vom organiza şedinţe cu directorii şi vom îndruma cadrele didactice să ofere consultaţii gratuite elevilor, pentru a nu repeta dezastrul de anul trecut de la examenul de bacalaureat”, a afirmat Maria Pop.
Simulările examenului de bacalaureat vor avea loc în toate unităţile de învăţământ liceal din judeţ. În data de 12 martie, între orele 9-12, este programată proba de limba şi literatura română, în timp ce proba de matematică va avea loc în data de 14 martie, tot în intervalul orar 9-12.
VOM VEDEA CU CE SE VA LAUDA DRIHA DE LA CHIMIE CA TARE SE DA MARE !!!!