Incepand din aceasta luna, toti copii, fara discriminare, vor beneficia de alocatie de stat pana la implinirea varstei de 18 ani. Prin modificarea legislatiei in vigoare, alocatia de stat pentru copii este instituita ca o forma de ocrotire pe care o ofera statul minorilor, dar care nu poate fi acordata tinerilor care repeta anul scolar. Exceptia in aceste cazuri o fac cei care ajung la repetarea anului de invatamant din motive de sanatate dovedite cu certificat medical. Pentru copiii aflati in plasament la un serviciu de tip rezidential, alocatia de stat se plateste reprezentantului legal al copilului, stabilit in conditiile legii. Banii se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre reprezentantii legali, sumele capitalizandu-se pana la implinirea de catre acestia a varstei de 18 ani. Dupa implinirea a 14 ani, alocatia de stat poate fi platita direct acestuia, cu incuviintarea reprezentantului legal sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in cont pentru urmatorii 4 ani.
In cazul decesului copilului aflat in centru de plasament sau centru de primire a copilului in regim de urgenta, sumele respective se fac venit la bugetul de stat. Daca masura de protectie cu pricina se modifica sau inceteaza, alocatia se va acorda potrivit noii situatii. Consiliile locale au obligatia de a comunica Directiei de Munca Salaj situatia privind copiii care au decedat.
Pentru cazurile in care achitarea drepturilor de alocatie se face prin mandat postal, plata acesteia se suspenda daca timp de 3 luni reprezentantul legal al copilului nu a incasat drepturile cu titlu de alocatie de stat. Reluarea in plata, inclusiv a restantelor, se face pe baza de cerere scrisa, inregistrata la Direc