Mai multe unităţi de învăţământ din municipiu, dar şi din judeţ, respectiv şcolile gimnaziale din Cehu Silvaniei, sunt vizitate în aceste zile de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” (ISU) Sălaj. Potrivit informaţiilor primite de la Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj, în perioada 4 -10 octombrie, 12 cadre ale Inspecţiei de Prevenire din cadrul instituţiei, desfăşoară activităţi educative preventive cu tema „Dezastrele naturale”, în mai multe unităţi şcolare din Zalău, precum şi în şcolile gimnaziale din Cehu Silvaniei, Motiş, Ulciug şi Nadiş. Scopul acestor acţiuni este de a marca „Ziua Internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale”, sărbătorită, anual, în 13 octombrie.
Alunecările de teren şi inundaţiile, principalele riscuri naturale
După cum au explicat reprezentanţii ISU Sălaj, zona geografică în care se găseşte amplasat judeţul nostru este caracterizată de un proces de modificări ale unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc, care au evoluat spre dezastre. „Efectele dăunatoare pe care aceste fenomene le au asupra populaţiei, mediului înconjurător şi bunurilor materiale fac necesară cunoaşterea acestor fenomene şi a modului în care putem preveni sau ne putem apăra în caz de urgenţă”, au precizat aceştia. De altfel, inundaţiile şi alunecările de teren sunt doar câteva dintre riscurile naturale care au provocat pagube însemnate locuitorilor judeţului Sălaj.
Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate. Astfel, potrivit rezoluţiei nr.64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit ca 13 octombrie să fie desemnată „Ziua Internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale”. Această zi se sărbătoreşte în scopul conştientizării comunităţilor cu privire la riscul dezastrelor naturale şi la modalităţile de reducere a vulnerabilităţii faţă de acestea.