Odată cu începerea noului an şcolar, conducerea Liceului Tehnologic „Voievod Gelu” Zalău a prezentat şi noul laborator în care, elevii vor fi pregătiţi pentru o specializare nouă, proiectare şi producţie de bunuri materiale, folosind imprimante 3D.
„Avem nişte imprimante 3D care, iniţial au fost sub formă de kituri, pe care le-am ansamblat în anul şcolar anterior împreună cu elevii. Ele se află acum în stadiul de testare şi reglare. La început, vom face elemente simple de proiectare şi ne dorim ca în clasa a XII-a, elevii să ajungă la un nivel mediu. Scopul final este ca elevii de la profilul real să aibă o specializare şi o diplomă în momentul în care termină liceul. Piaţa muncii cere tehnicieni capabili să proiecteze şi să realizeze prototipuri sau bunuri materiale în serie mică, cum ar fi proteze şi orteze individualizate sau diferite subansamble şi piese de schimb. Imprimantele 3D permit realizarea acestora folosind filamente din material plastic (ABS, PLA), combinaţii de material plastic şi lemn (ABS+lemn, PLA+bambus) dar şi combinaţii de plastic şi metal (PLA + cupru sau PLA + bronz)”, a precizat Dumitru Pop, iniţiatorul acestui proiect, profesor de fizică în cadrul liceului şi cadrul didactic asociat la Facultatea de Construcţii de Maşini din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Costurile pentru realizarea acestui laborator se ridică la 15.000 de euro, făcând parte din competiţia de proiecte „Idei din Ţara lui Andrei”.
Laboratorul a fost prezentat la finalul festivităţii de deschidere a noului an şcolar, în cadrul căreia au luat cuvântul Ioan Driha, directorul Liceului Tehnologic „Voievod Gelu”, Claudia Cristea – director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii, Dana Chiş – inspector şcolar de bilogie, fizică şi chimie, , preotul Ioan Avram şi Lucian Barbuş – agent operativ II în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj.
Domnul profesor Pop Dumitru e un mare fizician le da clasa la multi din Inspectoratul Scolar Salaj si din liceul Voievod Gelu…..
Ce idee buna! Mult succes!
De fapt pe ce s-au cheltuit cei 15000 euro? O imprimanta 3d costa maxim 1000 euro.