Oamenii de știință din cadrul Centrului de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou au inițiat un proiect de cercetare prin care caută soluții naturale de protejare a pieselor de patrimoniu, a celor din material textil. În lucru se află și proiectul de amenajare a unei mini-rezervații, un loc destinat zimbrilor.
Activitatea științifică din cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou este în plină dezvoltare, vizate fiind mai multe proiecte de o importanță majoră. Unul urmărește identificarea unor soluții eficiente pentru protejarea costumelor populare și a altor materiale textile vechi, prin intermediul unor substanțe naturale. „Este un proiect la nivel molecular, totul în încercarea de a salva și proteja diferite piese de patrimoniu. Vizate sunt obiectele de natură textilă, unele vechi și foarte vechi, cămăși, cojoace, căciuli. Acestea, deși au o valoare deosebită, sunt expuse degradării din cauza unor bacterii sau muceiaguri care își pot face apariția pe țesătura naturală netratată. Căutăm să identificăm niște metode de a încetini sau chiar îndepărta acești agenți patogeni de pe obiectele de patrimoniu, folosind substanțe naturale, substanțe obținute din plante. În sine, proiectul urmărește identificarea unor extracte de plante, chiar și uleiuri esențiale, care să aibă efect antifungic sau antibacterian pentru a proteja asemenea obiecte. Colaborăm în acest proiect cu persoane din țară și străinătate și eu sper să obținem un rezultat frumos astfel încât și obiectele textile de valoare din muzee sau din casele țărănești să poată fi protejate”, a declarat omul de știință Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice al Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou.
Mini-rezervație de zimbri
Un alt proiect vizează amenajarea la Grădina Botanică din Jibou a unei mini-rezervații de zimbri. „Este o altă dorință de-a noastră și sperăm să o punem în practică în acest an. Avem o zonă de aproximativ 4 hectare de teren, suprafață pe care încercăm să amenajăm o mini-rezervație de zimbri. Este un proiect inclus în eforturile instituției noastre de a contribui la conservarea biodiversității. Zimbrul este o specie amenințată la nivel european. Există un program de conservare și vrem și noi să ne includem în această activitate. Vrem să aducem la Jibou un nucleu de zimbri, un mascul și două femele, pentru a popula acel teren de 4 hectare. Dar, intenția noastră este să amenajăm acel loc astfel încât animalele să fie admirate și de către publicul care ne trece pragul. Este foarte important să cunoști pentru a putea proteja. Necunoscând, nu poți nici proteja. Cu cât dăm mai multe informații opinie publice, oamenii devin mai sensibili la aceste teme pentru a avea succes în eforturile de conservare și protecție a speciilor. Vrem să fie un loc în care publicul să poată veni, să vadă aceste animale, să le observe comportamentul și să înțeleagă importanța acestei specii pentru ecosistem”, a adăugat Sicora.