In urma organizarii concursului pentru ocuparea posturilor de conducere ramase vacante in unitatile de invatamant din Salaj, s-a constatat ca 68 dintre ele vor ramane in continuare fara titulari. Dintre acestea, 60 de posturi ar fi trebuit sa fie ocupate prin concurs de directori si 8 de directori adjuncti. De retinut faptul ca, la nivelul judetului nostru, au fost scoase la concurs 130 de posturi de directori si directori adjuncti, care ar fi urmat sa ocupe functii de conducere in cadrul liceelor, grupurilor scolare, scolilor gimnaziale, gradinitelor etc. Cu toate acestea, pentru aproape jumatate din numarul posturilor scoase la concurs nu a existat nici o candidatura.
In opinia inspectorului sef al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, situatia nu este una disperata, in conditiile in care, in urma cu cativa ani, in judetul nostru se petreceau lucruri mult mai grave: Daca analizam situatia, in raport cu ceea ce se petrecea in urma cu doi ani, azi stam mult mai bine. Practic, am reusit performanta sa stabilizam pe post o buna parte dintre directori. Referindu-se la situatia in care se vor regasi unitatile de invatamant ramase fara titulari pe posturile de conducere, Abrudan spune ca este o ecuatie pe care o va rezolva in timp util: Scolile respective nu vor ramane fara conducere. Prin functia pe care o detin, am posibilitatea sa dau o decizie cu delegatie, astfel incat posturile respective sa fie ocupate, temporar, pana la organizarea unui nou concurs, care va avea loc nu mai tarziu de sfarsitul anului scolar in curs.
Cat despre motivele care au stat la baza lipsei de candidaturi pentru aproape jumatate din numarul posturilor scoase la concurs, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj apreciaza ca, in situatia data, ar exista cel putin trei argumente. Primul dintre ele ar consta in faptul ca unitatile de invatamant sunt situate intr-o zona mai izolata a judetului, mai precis in mediul rural, iar tinerii pretendenti la acele posturi nu indeplinesc conditiile de vechime pentru a participa la concurs. Un alt motiv ar plasa situatia la polul opus celei de mai inainte, astfel incat cei care ar fi intentionat sa participe la concurs au o vasta inaintata, urmand sa iasa la pensie in viitorii ani. Ca urmare, acestia nu si-ar fi putut duce mandatul de directori pana la capat, care este de patru ani – criteriu de baza pentru a participa la concurs. In fine, Ioan Abrudan nu exclude posibilitatea ca multi dintre cei care aspira la functia de director sa se arate mai putin interesati de acest deziderat din cauza indemnizatiilor prea mici.