Jumatate dintre cei peste 2.200 de candidati salajeni la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, sustinuta in perioada 11-13 iunie, au obtinut calificativul experimentati. Si candidatii la proba de limba materna, respectiv maghiara, s-au descurcat bine la aceasta proba, peste 70 la suta dintre ei reusind sa obtina cel mai inalt nivel atribuit acestei probe.
Potrivit informatiilor furnizate ieri de Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana s-au inscris 2.208 absolventi de liceu, dintre care 51 au lipsit de la examen. Niciun candidat nu a obtinut calificativul incepator, in timp ce 278 s-au inscris la nivel mediu. Pentru calificativul avansat au raspuns la proba de examen 593 de candidati. Insa cea mai mare parte dintre cei care au sustinut prima proba orala din cadrul bacalaureatului au fost incadrati la nivelul experimentati.
Dintre candidatii de limba maghiara, proba desfasurata intre 13 si 15 iunie, doar patru dintre cei 389 inscrisi nu s-au prezentat la sustinerea examenului. De asemenea, niciun candidat nu a primit calificativul incepator, in timp ce 22 de absolventi au obtinut calificativul mediu. La nivelul avansat au promovat proba un numar de 80 de candidati, majoritatea, anume 283 de absolventi, trecand proba la nivel experimentati.
La niciuna dintre probe nu au fost candidati eliminati din examen. De mentionat ca orice tentativa de fraudare a examenului aduce eliminarea candidatului din aceasta sesiune, cu pedeapsa complementara ca acesta sa nu mai fie primit la examenul de bacalaureat pentru urmatoarele doua sesiuni. De altfel, incercarea de a promova fraudulos probele orale de bacalaureat le aduce un risc inutil candidatilor pentru simplul fapt ca aceste probe nu sunt eliminatorii.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, nu se exprima prin note sau prin calificativ admis ori respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de Centrul National de Evaluare si Examinare.
Urmatoarea proba din aceasta prima sesiune vizeaza evaluarea competentelor digitale, proba D, care se desfasoara in perioada 18-22 iunie.