Cei circa 80 de liceeni, proveniţi din alte localităţi, care frecventează cursurile Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”(API) din Zalău, şi care au optat pentru cazarea în internatul liceului, sunt nevoiţi să-şi ţină hainele împachetate în valize. Dat în folosinţă, în prima zi de şcoală, imobilul nu a fost complet mobilat. Potrivit informaţiilor furnizate de Flavia Negrea, director adjunct al Colegiului, firma desemnată pentru executarea mobilierului a reuşit, până la debutul anului şcolar, doar livrarea paturilor şi saltelelor, urmând ca până la finele lunii octombrie să fie primite şi restul pieselor de mobilier, respectiv dulapurile şi mesele de birou.
Compromis pentru a nu amâna deschiderea internatului
„Într-adevăr, până în prezent, au fost aduse doar paturile şi saltele, iar celelalte piese de mobilier, respectiv dulapurile, birourile şi scaunele, le vom primi pe măsură ce firma va termina executarea lor. Părinţii copiilor care au ales să se cazeze în internat au fost înştiinţaţi despre aceste aspecte. A fost nevoie să facem un compromis pentru a nu amâna deschiderea internatului, încercând astfel să îi scutim pe elevi de navetă sau de chirii mai mari. Noi am insistat la Primărie, însă trebuiau respectate nişte proceduri”, a explicat Flavia Negrea.
Internatul liceului zălăuan a fost reabilitat printr-un proiect pe fonduri europene. Denumit „Modernizare Corp A, B şi internat şi extindere între corp A şi B la Colegiul Tehnic API”, având ca beneficiar municipalitatea, contractul acestuia a fost semnat la sfârşitul lunii mai 2011, lucrările fiind demarate în luna septembrie a aceluiaşi an. Potrivit managerului de proiect, Maria Brudaşca, reabilitarea internatului a fost finalizată în 2012, lucrările fiind recepţionate, iar imobilul dat în administrare unităţii de învăţământ, însă achiziţionarea mobilierului pentru acesta nu a fost cuprinsă în proiect, fiind declarată cheltuială neeligibilă.
Noile norme ale achiziţiilor publice au întârziat semnarea contractului
În aceste condiţii, municipalitatea a demarat procedurile pentru desemnarea firmei care să execute mobilierul, costurile fiind suportate din bugetul local. „Contractul pentru achiziţionarea mobilierului a fost încheiat abia în luna august a acestui an deoarece a durat până s-a efectuat licitaţia din cauza unor modificări apărute în primăvară ale normelor privind achiziţiile publice. Termenul de finalizare al acestuia a fost fixat pentru sfârşitul lunii octombrie”, a explicat Maria Brudaşca.
Potrivit acesteia, în contractul încheiat cu firma desemnată, respectiv Pro Lotus Zalău, a cărui valoare este de aproape 124.000 de lei, este prevăzută achiziţionarea a câte 54 de paturi duble, dulapuri, mese de birou şi a câte 108 saltele şi scaune. „Urmează ca în zilele următoare să fie aduse dulapurile pe măsură ce sunt gata, iar în ultima etapă vor fi livrate mesele şi scaunele. Sperăm ca termenul prevăzut în contract să nu fie depăşit”, a adăugat reprezentantul municipalităţii.
În urma reabilitării internatului, numărul locurilor de cazare a crescut de la 72 la 108. ” Fiecare cameră are baie proprie, câte patru paturi, câte două dulapuri şi câte două mese de birouri. Taxa lunară este de 50 de lei vara, iar iarna este de 100 de lei”, a precizat directorul adjunct al unităţii de învăţământ.
Titlu bombastic pentru prosti. zeci de de randuri gale.
paturi duble?
Cum impart doi elevi acelasi dulap?
Atat pentru internat cat si pentru cantina exista norme care stabilesc clar cati metrii cubi de aer pentru fiecare ocupant, ce distanta sa fie intre paturi, pe unde intra alimentele in cantina etc.
Daca tot s-a facut un efort financiar, nu era normal sa sa se asigure si confortul necesar?.
Probabil ca persoanele care au conceput proiectul cunosteau doar vechile standarde…la comun!