Inspectorii şcolari au câştigat mai mult prin implementarea unor proiecte europene, decât din funcţia deţinută în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Doar coordonarea acestor proiecte a adus unora venituri anuale de ordinul zecilor de mii de lei. Conform declaraţiilor de avere depuse de inspectorii şcolari pentru anul trecut, implementarea unor proiecte europene în învăţământ a adus câştiguri de până la 80.000 de lei membrilor echipei inspectoratului. Nici unii directori de şcoli nu s-au lăsat mai prejos.
Implicarea în proiecte europene înseamnă multă muncă şi timp, şansa de a schimba cariere sau faţa comunităţii şi, nu în ultimul rând, bani. Bani pentru investiţii, bani pentru susţinerea activităţilor propuse în proiect şi, nu în ultimul rând, sume importante pentru cei care se implică în această activitate. Nu este de mirare că inspectorii şcolari s-au implicat în diverse astfel de proiecte, câştigând sume importante cu mult peste valoarea remuneraţiei din funcţia deţinută la inspectorat.
Ioan Abrudan – peste 160.000 de lei
Conform declaraţiilor de avere completate anul acesta, cel mai mult a câştigat fostul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Ioan Abrudan. Acesta a pus de-o parte din proiecte şi alte activităţi de trei ori mai mult decât salariul pentru cea mai înaltă funcţie de conducere din cadrul inspectoratului. Potrivit celor declarate, din funcţia de inspector şcolar general, Abrudan a primit anul trecut 34.416 de lei. Pentru activitatea depusă în calitatea de consilier judeţean, fostul şef al Învăţământului sălăjean a adunat 19.602 lei. Ca şi profesor de geografie la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, acesta a încasat în 2011 doar 3.910 lei, în timp ce pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, Abrudan a primit doar 1.483 de lei. Alţi 1.424 de lei au ajuns în conturile fostului inspector şcolar general prin desfăşurarea activităţii de cadru didactic asociat la Extensia din Zalău a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, în timp ce pentru acelaşi job la Universitatea „Vasile Goldiş” Arad a primit 598 de lei.
Doar că toate aceste venituri încasate pălesc în faţa sumele obţinute ca manager de proiecte. Din declaraţia de avere rezultă că Ioan Abrudan a încasat anul trecut pentru activitatea desfăşurată ca manager de proiecte suma de 85.374 de lei, mai mult de jumătate faţă de remuneraţia primită pentru cea mai înaltă funcţie din inspectorat. Pe lângă aceste sume, Abrudan a mai primit 18.069 de lei pentru funcţia de asistent regional în cadrul ISJ Hunedoara şi 1.315 lei pentru funcţia de formator la Casa Corpului Didactic (CCD) Sălaj.
Adunate toate aceste surse de venit, Ioan Abrudan a înregistrat pentru anul trecut venituri de 166.191 de lei.
Pe de altă parte, fostul inspector şcolar general are peste 90.000 de euro datorii la bănci. Unul dintre credite, în valoare de 25.000 de euro, a fost accesat în 2004, fiind scadent în anul 2024. Al doilea împrumut a fost luat în 2007, Abrudan angajându-se la plata ratelor pentru stingerea creanţei până în anul 2027.
Inspectorul de management – „bum” de 88.000 de lei
Pe locul al doilea privind sumele încasate din proiecte de către inspectorii şcolari sălăjeni, dintre cei care şi-au actualizat declaraţiile de avere, se numără inspectorul de management – Mircea Brăban. Acesta a obţinut din funcţia de inspector, pentru întreg anul trecut, 26.496 de lei. Pe de altă parte, cea mai „porţie” de bani a fost încasată, anul trecut, ca urmare a implementării unui proiect european. Mai precis, ca manager de proiect şi formator, Mircea Brăban a obţinut nu mai puţin de 88.138 de lei.
Printre cele mai noi achiziţii ale inspectorului şcolar se numără un al doilea autoturism, marca BMW, cumpărat în anul 2010, faţă de maşina marca Volkswagen achiziţionată în anul 2000.
Brăban susţine că aceşti bani au fost câştigaţi prin multă muncă, implicare şi, cel mai important, onest. „Am adus în Învăţământul sălăjean foarte mulţi bani prin accesarea celor trei proiecte extrem de importante, astfel încât consider că am fost remunerat pe măsură. Am lucrat foarte mult pentru atingerea obiectivelor acestor proiecte, cu toate că unii colegi mi-au spus că nu voi avea şanse de reuşită. Le-am demostrat că s-au înşelat prin rezultatele finale. Mai mult, menţionez că unul dintre proiecte l-am finalizat în data de 30 aprilie anul acesta, dar încă lucrez la rapoarte, grafice şi statistici pentru acest program. Sunt bani câştigaţi onest”, ne-a declarat Mircea Brăban.
Începând din 1 septembrie, Mircea Brăban şi-a încetat activitatea de inspector de management, ca urmare a schimbării funcţiei de conducere a inspectoratului, respectiv numirea lui Gheorghe Bancea în funcţia de inspector şcolar general în locul lui Ioan Abrudan. Bancea a anunţat schimbarea lui Brăban din funcţie, fiind înlocuit de inspectorul Ana Maria Chende.
Fostul director al CCD Sălaj – peste 50.000 de lei
Al treilea candidat privind cele mai mari venituri obţinute din proiecte europene este fostul director al CCD Sălaj, Sanda Bulgărean. Aceasta a obţinut din funcţia de conducere suma de 24.410 lei, reprezentând mai puţin de jumătate decât veniturile încasate prin implicarea în proiecte. Mai exact, din declaraţia de avere a soţului ei, Vasile Bulgărean, directorul Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, Sanda Bulgărean a primit în 2011 nu mai puţin de 50.794 de lei din participarea la proiectele iniţiate în cadrul structurii conduse, dar şi în colaborare cu alte instituţii.
Pe de altă parte, directorul celui mai bine cotat colegiu din judeţ a adunat în cursul anului trecut 41.658 de lei. Cei doi au patru terenuri în Zalău, Beliş, Cizer şi Poarta Sălajului, trei autoturisme, dar şi un credit bancar de 15.000 de euro, accesat în 2005 şi scandent în anul 2015.
Alţii, cu venituri modeste
Dintre cei care şi-au actualizat declaraţiile de avere, doar inspectorul şcolar de specialitate de limba maternă şi minorităţi naţionale, Rozs Rita, mai are venituri din diverse proiecte accesate. Aceasta a primit anul trecut 35.032 de lei ca urmare a activităţii depuse în cadrul inspectoratului. În plus, Rozs Rita a obţinut încă 3.586 de lei lucrând ca formator la CCD Sălaj. Din proiecte europene, aceasta a încasat pe parcursul anului trecut suma de 20.112 lei, alături de 1.906 lei din funcţia de facilitator judeţean.
În ordinea crescătoare a veniturilor obţinute din funcţia de inspector se numără: inspectorul de educaţie fizică Alexandru Ghiran – 10.800 de lei, plus 9.000 de lei ca profesor la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Zalău; inspectorul de chimie Ana Maria Chende – 11.350 de lei, plus 13.006 lei ca profesor la Grupul Şcolar „Voievodul Gelu” din Zalău; inspectorul de învăţământ primar secţia maghiară Markus Laszlo – 12.000 de lei, plus încă 12.000 de lei din salariul ca profesor la Şcoala Gimnazială din Zăuan; inspectorul de specialitate istorie Viorel Mărginean – 24.500 de lei; inspectorul de specialitate fizică Ioan Opriş – 31.848 lei, plus 2.652 de lei din ore suplimentare susţinute la CNS Zalău; inspectorul de limba română Lucaciu Marcel – 32.960 de lei, plus 4.299 de lei din ore predate la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău şi 629 de lei pentru calitatea de colaborator la revista „Caiete Silvane”, sub egida Centrului de Cultură şi Artă a judeţului Sălaj.
Doar inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Sălaj, Szabo Ştefan, a înregistrat un venit destul de consistent, ţinând cont de vechimea sa în muncă în învăţământul sălăjean, respectiv de 40.272 de lei din funcţia de conducere. Ca profesor la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, Szabo a primit anul trecut 4.077 lei. De asemenea, din funcţia de consilier judeţean, acesta a primit suma de 8.112 lei.
Bani frumoşi pentru directorul Liceului Reformat
Dintre directorii unităţilor de învăţământ din judeţ, Kovacs Irina, aflată la conducerea Liceului Reformat „Wesselenyi” din Zalău a declarat venituri destul de consistente obţinute pe parcursul anului trecut. Conform declaraţiei de avere, aceasta a primit în funcţia de conducere suma de 29.554 de lei. Din activitatea depusă în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – Extensia Zalău, ca lector universitar doctor, Kovacs a primit doar 720 de lei. Pentru formator în cadrul Asociaţiei Didaktikos şi CCD Sălaj, aceasta a obţinut venituri de 1.052 de lei şi 904 lei. Cei mai mulţi bani încasaţi în 2011 au fost cei obţinuţi prin implementarea şi participarea la diferite proiecte europene, respectiv suma de 28.338 de lei.
Nici averea deţinută de aceasta nu este una modică. Kovacs Irina deţine patru ari de teren intravilan în Zalău, cumpărat în 2010, precum şi două terenuri în Jibou, primite ca moştenite. Tot anul trecut a construit o casă de locuit în suprafaţă de 140 de metri pătraţi în municipiu, iar ca moştenire a primit o casă de locuit la Jibou. În plus, directorul Liceului Reformat „Wesselenyi” din Zalău deţine trei autoturisme.
Faptul ca nimeni nu a comentat desi articolul a fost vizualizat de 152 de persoane arata probabil greata oamenilor fata de acesti indivizi, care te miri de ude au timp de asa ceva, daca merg la serviciu, la cursuri, proiecte, politica, meditatii. Dar „saracii” – muncesc, muncesc, Of, of.
Trebuia sa scrieti si de fosta directoare de la API, care timp de 4 ani, in loc sa stea in scoala, era plecata sa faca bani din proiecte cu finantare europeana…
La aia de ce nu-i spune nimeni cate case, cabane, masini, etc are?
Amantlacul de la API…varianta in „limba engleza”…
Articolul este tendentios. Titlul, subtitlurile, interpretarile autoarei, insinuarile. Se doreste ” o stire” cu orice pret.
Titlul e la locul lui, ca si articolul…. Putea/Trebuia sa apara mult mai devreme…
Practica, cursurilor „de-a moaca” pe bani europeni e veche. Dascalii de rand trebuiau sa participe „voiosi”, ca pe vremea consfatuirilor PCR, ca altfel nu dadea bine la dosarul profesional…
Si uite asa s-au „ingrasat” (unii) inspectorii si directorii de scoli…
dar de ceilalti inspectori nu pomeniti? sau ei sunt cei mai amarati? Casele care se inalta nu le vede nimeni? nu se vad?
Nu as prea crede; inspectorii de-o viata de care nimeni nu se atinge, dar moralitatea lor e josnica. vrem schimbare…
NOA!S-APOI SA NU FACI SCHIMBARI SI SA DAI DE PAMANT CU EI?
IN TIMP CE UNII TRAIESC CU 1000 DE LEI SALAR PRIN INVATAMANT ALTII ISI IAU BMW,AVIOANE SI GONDOLE!
ASTA ATI VOTAT,,ASTA AVETI MAI INVATAMANT ROMANESC ORIUNDE TE-AI AFLA!
VORBA AIA!
MAJORITATEA ENTELEPTOALILOR DIN INVATAMANT SI NU NUMAI AU VOTAT BESHESKU IN 2008!
Iată la ce folosesc aceste programe POSDRU !
Iată unde se duc banii europeni, după care toţi plâng, chipurile, că nu suntem în stare să-i accesăm.
Deci toţi fac cursuri de calificare, dar noi nu avem locuri de muncă.
Oare de ce nu s-au folosit banii europeni pt. construirea unei fabrici sau a unui sistem de irigaţii, cum erau pe vremuri.
de ce nu-s pomeniti toti inspectorii. Ca si altii au rididcat vile, si-au cumparat masini de lux , tot pe urma proiectelor europene. Au fost schimbati. Si ce . AVEREA a ramas. Nimeni nu-i intraba de sanatate.
Gretos de-a dreptul! Si mai vorbesc de onestitate?!Ce-ati muncit domnilor pentru sumele acestea, sa stim si noi prostii dupa ce fel de lege functionati, stimabililor???
Ia vedeti cati inspectori isi fac case acum, in criza
Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Zalău? Unde este ca eu nu am auzit de el. As zice sa nu credem tot ce citim, sa nu ne facem inima rea.
Bineinteles ca e din Simleu colegiul! Mai greseste omul, de ce esti rau?
Da, e gretos de-a dreptul tot ce sa- intamplat la ISJ in timpul domniei lui Abrudan. Toti au castigat foarte mult, inclusiv personalul tesasi in special confidenta si apropiata de sufletul lui Abrudan, secretara TINA IANC si contabila BOCSA. Ar trebui sa isi dea si ele declaratia de avere si contabilele , floflo si informaticiana. Si aceste persoane i-au cantat in struna lui ABRUDAN, fara sa mai spun ce secretara incompetenta si-a pusa si care mai este pe acolo inca !!! Au bocit toate dupa taurul si binefacatorul lor.
Daca tatucu SZABO A FACUT CRIZE MARI si s-a batut de pamint, uite ca a mai ramas nesimtitu acolo.A facut tot ce a dorit in ISJ si in unitatile de invatamant din judet. A promovat ungurimea, a infiintat clase maghiare acolo unde a vrut el, desi au liceu unguresc , sa ii duca pe toti acolo. Isi bate joc de toata lumea care nu vorbeste limba lui, ironizeaza si ameninta pe toata lumea. Pina cand, cine te crezi tatucule SZABO, buricul pamintului? Du-te naibii IMBECILULE!
De ce nu se desfiinteaza ISJ-ul? NU avem nevoie de coordonarea lor. De ce se irosesc atatia bani acolo, traiesc in lux exagerat in timp ce in scoli nu se gasesc bani pentru nimic. Ce nevoie este de 3 sefi, pt ce s-au inmultit? Ce nevoie avem noi de ei, cu ce ne sprijina? Ar trebui sa inteleaga ca fara noi, scolile, ei nu ar avea obiectul muncii. Deci, nu numai autoritate, controale, aroganta, amenintari din partea lor ci o mai buna indrumare, colaborare.
Da, de ce nu se face referire la toti inspectorii? Toti si-au facut case sau isi fac acuma. De Roza Mateiu de ce nu se spune cati bani a castigat si cate kg de aur a primit dar in ultimul timp nu dorea decat sa numere valuta….verde. NESIMTITA! Si de ceilalti inspectori de ce nu se vorbeste in presa?
Profesorii ,multi dintre ei, se plang de salarii mici.,atunci de unde si au construit vile?
Ar merita inpuscati majoritatea inspectorilor.Sunt niste excroci dornici numai de imbogatire. Parca i-au ales dupa neputinta si dupa setea de imbogatire. Bancea, ai de facut curatenie in propria curte.
cred ca cei mai multi dintre profesori sunt slab pregatiti dar nu conteaza la noi , nu asta e important in Romania ci sa ai bani, sa ai rude cu bani si sa ai tupeu.Asa profesori asa elevi
Este strigator la cer ca monumentul de incompetenta numit -cu litere mici- alexandru ghiran, sa castige un morman de bani, cand nici macar n-a stiut data desfasurarii etapelor finale ale Olimpiadei scolare! RUSINE!!!
Stimata Gabriele Oprea, s-ar cuveni sa continuati demersul in aflarea beneficiilor rezultate in urma acestor programe, din care „mariile” lor inspectorii si-au rotunjit vartos vaniturile!
Cat despre incompetentul de la ed. fizica, eu, lucrator in domeniu, NU AM SIMTIT NIMIC!!!
Auzi desteapto, ce iti pasa tie? fiut-o este plecat departe. Ce te mai intereseaza ce fac astia din invatamant? La nimeni nu ii pasa de bietii dascali, indiferent cine se afla la carma. Romania lu’ peste.
ai plecat departe cu toate gradele tale luate cu note maxime din cauza sistemului corupt din romania bravo ROMANIA
Socrate a zis: “Ma voi sui pe cel mai inalt loc din Atena si voi striga: “Concetateni, cum de sunteti gata sa munciti pe branci, sa spargeti chiar si pietre ca sa ajungeti bogati, dar nu va preocupati deloc de copiii carora le veti lasa toate acestea drept mostenire?”
Sub providenta lui Dumnezeu, viitorul unei natiunii nu depinde atat de mult de nivelul academic al scolilor ei, ci de nivelul educatiei crestine predate copiilor.
Daca tara (…) trebuie sa aiba un loc in concertul Europei (…) apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comert, decat numai prin invatamant. Mihail Kogalniceanu
Nu este de ajuns ca au luat aceste sume fabuloase dar ,au pretentii si la gradatii de merit ei si prietenii/prietenele lor, pe care ii includ in aceste proiecte si astfel acumuleaza puncte.
Ma intreb de unde poate avea un profesor simplu aceste puncte aferente proiectelor ? Rezultate ca :Premiul I,II,III la Olimpiadele nationale nu reprezinta o garantie pentru acestia ca vor lua gradatia,nu au loc de inspectori ,directori ,membrii ai consiliului consultativ si toti alcolitii acestora.
profesorii bine pregatiti sunt si simtiti ei se ocupa de elevi sa acumuleze cat mai mult nu au timp liber aproape deloc pentru a se ocupa de proiecte sau de alte lucruri care i au putea imbogati de fapt nici nu incap de tupeisti.Acestia urmaresc numai sa castige nu conteaza cum se inghesuie sa fie in diferite comisii ,ex bacalaureat unde castiga f f bine stim noi de ce asa ca asa profesori asa rezultate la bac
nu contest faptul ca realizarea unor astfel de proiecte necesita multa munca si implicare ,dar pun retoric o intrebare = de ce au acces la o astfel de…munca doar inspetorii generali,inspectorii si directorii de scoli…oare ,invatatorii si profesorii nu au nevoie de venituri…suplimentare .Nu fac parte din breasla,deci …a fost doar o intrebare…