Inspectoratul Şcolar primeşte bani pentru a cumpăra manuale de clasa I cu conţinut „second-hand”

 

Peste 12.000 de lei i-au fost alocaţi Sălajului pentru achiziţionarea de manuale vechi pentru clasa I, potrivit ordinului semnat de ministrul Educaţiei Naţionale, la trei zile după debutul noului an şcolar. Cu toate acestea, după mai bine de trei săptămâni de la începerea şcolii, elevii de clasa I nu au nici astăzi pe bănci măcar manuale vechi.
Deşi ordinul prin care ministrul Educaţiei le repartiza inspectoratelor şcolare judeţene banii a fost semnat în 18 septembrie “nu au ajuns încă în şcoli vechile manuale, pentru că ele încă nu s-au tipărit. Nicio editura nu a avut în magazie astfel de manuale, pentru că decizia Ministerului i-a surprins pe toţi”, susţin reprezentanţii Uniunii Editorilor din România. Potrivit acestora, abia după ce sunt strânse comenzile din toate judeţele începe tipărirea manualelor şi livrarea acestora. „Începe tipărirea, care durează o săptămână, după care începe distribuirea în şcoli a manualelor. Cel mai probabil, în zece zile elevii vor avea şi noile vechi manuale pe bănci”, a estimat sursa citată.
Ordinul nr. 4613 din 18 septembrie 2014 privind repartizarea fondurilor bugetare pentru cumpărarea de manuale retipărite (cu conţinut vechi) pentru clasa I a venit după ce Ministerul Educaţiei a lansat prea târziu licitaţia pentru manuale şcolare noi (în format tipărit şi digital) şi contractele nu au fost încheiate nici până acum. În total, Ministerul a repartizat 622.000 de lei inspectoratelor şcolare judeţene, pentru ca acestea să cumpere vechile manuale pentru clasa I.

Elevii de clasa a II-a folosesc manualele existente în şcoli
Aceste fonduri sunt alocate pe lângă banii pe care Ministerul Educaţiei trebuie să îi plătească firmelor care vor fi desemnate câştigătoare finale ale licitaţiei pentru manuale noi pentru clasele I şi a II-a. Potrivit documentaţiei de pe SEAP, valoarea totală a contractului de achiziţie a manualelor şcolare digitale pentru clasa I şi a II-a este de aproape 6,8 milioane de euro, fără TVA, urmând să fie finanţat din fonduri bugetare.
Reamintim că la câteva zile după începerea noului an şcolar fără manuale, fie ele vechi sau noi, ceea ce a însemnat o premieră pentru învăţământul românesc din ultimii 20 de ani, inspectoratele şcolare judeţene au primit dispoziţie să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli. “Ni s-a transmis în cadrul videoconferinţei de joi, 18 septembrie, că se vor emite două ordine de ministru prin care se extinde perioada de utilizare a manualelor vechi până la finalizarea licitaţiilor. Manuale vechi există în şcoli, nu se vor fi achiziţionate în plus, întrucât sunt unităţi de învăţământ care au surplus. Astfel, şcolile care nu au suficiente manuale vechi vor primi de la acestea. Este vorba de o perioadă temporară, astfel că nu se vor cheltui bani pentru cumpărarea de manuale vechi”, explica la acea vreme Maria Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.

One Thought to “Inspectoratul Şcolar primeşte bani pentru a cumpăra manuale de clasa I cu conţinut „second-hand””

  1. Zălăuan

    Ponta, oare când demiţi ministrul incompetent ?

Leave a Comment