Înscrierile pentru clasa pregătitoare încep din această lună

 

Înscrierile în clasa pregătitoare sau clasa I vor demara peste aproximativ două săptămâni, iar listele finale vor fi făcute publice în 3 aprilie, potrivit calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016, publicat de Ministerul Educaţiei.
Potrivit documentului, în perioada 16 februarie – 6 martie are loc completarea de către părinţi, online sau la şcoala la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. În 9 martie are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. Ministerul Educaţiei a publicat săptămâna trecută, în 28 ianuarie, proiectul Metodologiei de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016, precum şi proiectul calendarului înscrierilor în clasa pregătitoare.
Potrivit proiectului de calendar, în 9 februarie, şcolile trebuie să afişeze circumscripţiile şcolare şi numărul de clase pregătitoare, dacă există „posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala”, dacă şcoala organizează programul „Şcoală după şcoală” şi fotografii cu clasele pregătitoare. În 16 februarie începe înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, iar în 9 martie are loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.Totodată, va fi disponibil şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor, care poate fi solicitată de părinţi în vederea înscrierii, fiind prezentate şi unităţile în care se realizează evaluarea. Conform calendarului, evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor va avea loc în perioada 10 februarie – 4 martie.

„Ziua porţilor deschise”, în şcoli
De asemenea, în această lună, începând din 11 februarie, în fiecare unitate de învăţământ cu clase pregătitoare va fi organizată “Ziua porţilor deschise”. Astfel, părinţii, copiii şi alte persoane interesate vor putea vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi vor putea purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. Din 16 februarie până în 4 martie, părinţii vor completa, online sau la unitatea de învăţământ, cererile-tip de înscriere.

Vor avea loc două etape de înscriere
Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare va demara în 9 martie, când va avea loc procesarea, de către comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere. După care, timp de trei zile, în intervalul 10 – 12 martie, vor fi procesate cererile părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pentru locurile rămase libere.Lista candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă, va fi afişată de către unităţile de învăţământ în perioada 13 – 14 martie. Cea de-a doua etapă va avea loc începând din 16 martie. Cererile-tip de înscriere vor fi depuse, la secretariatul unităţii de învăţământ, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate şcolară în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă, în intervalul 17 – 27 martie. Listele finale ale copiilor înscrişi vor fi afişate în 3 aprilie.

„Gheorghe Lazăr” sau „Simion Bărnuţiu”, în topul celor mai căutate şcoli
În anul şcolar precedent, cele mai căutate unităţi de învăţământ din Sălaj s-au dovedit a fi Şcoala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Zalău, Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Marca. La polul opus s-au aflat Liceul Tehnologic “Liviu Rebreanu” Hida, Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu” Zalău şi Liceul Tehnologic nr. 1 Gîlgău. Acest clasament al celor mai căutate şcoli nu reprezintă nimic altceva decât un top al numărului de cereri, deci nu este neapărat un top al calităţii oficializate. După cum au explicat şi cei care l-au întocmit, respectiv reprezentanţii Ministerului Educaţiei, este un top al numărului de cereri în raport cu locurile anunţate iniţial, nu după suplimentare acestora.
Pentru anul şcolar trecut, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, au fost aprobate peste 132 de clase. Cea mai generoasă ofertă a fost cea a Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din Zalău, unde au fost disponibile 100 de locuri, urmată de cele ale şcolilor gimnaziale “Simion Bărnuţiu” şi “Corneliu Coposu”, unde au fost aprobate câte trei clase. În Şimleu Silvaniei, cele mai multe clase au fost aprobate la Şcoala Gimnazială “Silvania”, în timp ce la şcolile jibouane au fost disponibile circa 98 de locuri, mai exact, câte două clase pregătitoare la fiecare din cele două unităţi de învăţământ, iar în Cehu Silvaniei, au fost aprobate, în total, doar două astfel de clase.

Leave a Comment