Sub 200 de locuri au mai rămas disponibile în grădiniţele din judeţ. Cu toate că termenul – limită este 1 august, în învăţământul preşcolar înscrierile continuă şi după 1 august, în funcţie de locurile disponibile, conform adresei Ministerului Educaţiei, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. „În grădiniţele din mediul rural locurile sunt, în general, ocupate, conform planului de şcolarizare aprobat. Conform ultimelor date primite din grădiniţe, în Zalău mai există libere, la program prelungit, un număr de 47 de locuri – grupa mică, grupa mijlocie – nouă locuri, grupa mare – zece locuri, iar la program normal – 33 de locuri – grupa mică, 19 – grupa mijlocie şi grupa mare – 18 locuri. Secţia maghiară mai are disponibile şase locuri la program prelungit şi zece la program normal”, a precizat Valentina Souca, inspector şcolar învăţământ preprimar. Singurul oraş din judeţ unde au fost ocupate toate locurile în grădiniţe până în prezent este Jiboul. În Cehu Silvaniei mai sunt disponibile 20 de locuri, din care patru sunt la secţia maghiară, iar în Şimleu Silvaniei sunt libere 21 de locuri la program prelungit.
Deocamdată, se solicită şi analize medicale
Pentru a-şi înscrie copiii în învăţământul preşcolar, părinţii au nevoie de o serie de documente, respectiv: cererea de înscriere, adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale veniturilor familiale (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal), o copie a certificatului de naştere al copilului, fişa medicală, avizul epidemiologic, actele pentru dovedirea îndeplinirii condiţiilor de departajare (dacă este cazul). Unele grădiniţe pot să ceară şi alte acte. De aceea, recomandabil este că părinţii să se intereseze, la unitatea de învăţământ preşcolar la care vor să-şi înscrie copiii, cu privire la documentele necesare, dar şi la perioadele exacte de înregistrare.
De asemenea, analizele medicale sunt solicitate la înscriere în toate grădiniţele cu program prelungit, deşi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat zilele trecute faptul că, împreună cu cei de la Ministerul Sănătăţii, pregătesc un ordin comun pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Aceştia susţinea că începând din anul şcolar 2015-2016, se va prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă. De cealaltă parte însă, reprezentanţii ISJ Sălaj au declarat că procedura a rămas neschimbată. „Deocamdată, în toate grădiniţele cu program prelungit se solicită analizele medicale la înscriere, întrucât nu s-a primit vreun document oficial de la MECS care să schimbe procedura de până acum”, a menţionat Valentina Souca.