Senatorul sălăjean Alexandru Vegh este unul dintre cei zece senatori care au iniţiat propunerea legislativă care prevede înlocuirea Programului “Cornul şi laptele” cu o masă caldă. Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat şi urmează să meargă la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz. Adoptarea tacită este instrumentul care garantează că, indiferent de existenţa unui eventual blocaj politic sau de altă natura, legile ajung într-un termen previzibil la camera decizională.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore are ca obiect înlocuirea produselor de panificaţie şi lactate cu o masă caldă acordată zilnic, în limita unei valori stabilite de consiliul local, urmând ca diferenţa dintre valoarea de 1.04 lei/copil şi cea stabilită de consiliul local să fie suportată de consiliul local sau judeţean.
Senatorii iniţiatori spun că propunerea legislativă are la bază deficienţele Programului „Cornul şi laptele”, care a impus folosirea unui singur tip de aliment şi nu a încurajat un tip de viaţă sănătos. Produsele din programul „Cornul şi laptele” nu sunt atractive pentru copii şi, de cele mai multe ori, rămân neconsumate. Prin acordarea unei mese calde, se diversifică alimentaţia copiilor şi se previne, astfel, apariţia obezităţii.
Alexandru Vegh este de părere că propunerea de înlocuire a Programului „Laptele şi cornul” are şanse mari să treacă de Camera deputaţilor. “Având în vedere că, de-a lungul timpului, au fost mai multe iniţiative legislative în acest sens, şi că partenerii de coaliţie şi Guvernul au înţeles necesitatea adoptării unui program mai bun care să înlocuiască <
Iulia Labo