Zeci de mecanisme, desene si creatii vestimentare au facut, ieri, obiectul unei inedite prezentari la sala festiva a Grupului Scolar Mihai Viteazul din Zalau. Toate aceste ingenioase realizari ce poarta amprenta elevilor liceului sunt executate din materiale ecologice si reciclabile. Pentru cele mai apreciate modele de la parada modei, pentru picturile sugestive si dispozitivele experimentale s-au acordat zece premii in bani.
In cadrul parteneriatului dintre Agentia de Protectia Mediului Salaj si Grupul Scolar Mihai Viteazul din Zalau, ieri, s-a desfasurat o actiune de protectia mediului inconjurator. Activitatea a fost inclusa in seria manifestarilor desfasurate sub genericul Zilei Mondiale a Mediului si a vizat organizarea la nivelul claselor din aceasta unitate de invatamant a paradei costumelor Eco, a unei expozitii tematice de desene, prezentarea unei scenete de teatru si a unei expozitii de dispozitive experimentale. Evenimentul de ieri, asa cum a subliniat directorul scolii, profesorul Ioana Cornea, vine dupa o ampla actiune desfasurata de elevii de la Mihai Viteazul care au castigat in urma cu doua saptamani concursul Ecoprovocarea. Si aceste demersuri, potrivit coordonatorului proiectului derulat ieri, profesorul Mariana Driha, sunt menite a pleda pentru un mediu curat atat pentru noi, cat si pentru generatiile viitoare. Apreciind implicarea constanta in evenimentele de mediu a cadrelor didactice si elevilor din cadrul scolii, Aurica Grec, directorul APM Salaj, a mai mentionat ca dezvoltarea presupune dramuirea resurselor naturale pentru ca acestea sa fie suficiente si generatiilor urmatoare. Actiunea de astazi demonstreaza ca ati invatat sa refolositi si reciclati intr-un mod util materialele, care, astfel nu ajung deseuri, iar instalatiile realizate ne indeamna sa utilizam energiile alternative.
Elevii, sub indrumarea cadrelor didactice care au stiut sa le insufle respectul pentru natura inconjuratoare, au creat de la cele mai sofisticate modele vestimentare si accesorii pentru acestea, la diverse mecanisme si dispozitive. Fetele si-au prezentat rochiile, palariile, umbrelutele si accesoriile adecvate pentru care au utilizat nailon, hartie, panza, materiale plastice, servetele de hartie, capace de bere, saci menajeri, pahare de unica folosinta, foi de ziar sau decupate din reviste, poze cu artisti, carton, frunze si flori, in timp ce baietii au expus machete cu dispozitive artizanale functionale (cum ar fi: avioane, moara, casa, circuite electrice, disc cu efect luminos, pod rulant, tanc, masini, autoturismul viitorului, barca cu motor, robot pentru care au avut nevoie de hartie, carton, lemn, CD-uri, PET-uri si altele).