Incepe razboiul inscrierilor la scoala!

Incepe razboiul inscrierilor la scoala!Parintii care trebuie sa-si inscrie copiii la scoala, din aceasta toamna, au la dispozitie doua saptamani, incepand de astazi, pentru depunerea fiselor de inscriere la unitatile de circumscriptie. Cei care vor ca odraslele lor sa invete la alte scoli decat cele arondate domiciliului vor trebui sa mai astepte pana la sfarsitul lunii in curs, cand se deruleaza cea de-a doua etapa de inscrieri in clasa pregatitoare, respectiv clasa I. Un aspect important de retinut este ca optiunile parintilor pentru alte scoli decat cea arondata domiciliului nu vor fi luate in calcul, repartizarea pe scoli fiind realizata computerizat, astfel incat cele necorespunzatoare vor fi eliminate automat.

Astazi demareaza prima etapa pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare, respectiv clasa I, ce se desfasoara in perioada 5-16 martie.

Conform precizarilor publicate in brosura privind inscrierea la scoala in anul de invatamant 2012-2013, inscrierea copiilor se va face in urma completarii de catre personalul scolii a unei fise-tip de inscriere, in prezenta parintilor. Completarea acestui document se face la secretariatul scolii la care este arondata familia si dureaza aproximativ zece minute. Actele necesare pentru realizarea inscrierii sunt: cate o fotocopie a cartii de identitate a parintelui si a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate de personalul din secretariat care realizeaza inscrierea. Dupa completarea fiselor-tip de inscriere si prezentarea documentelor mentionate, parintele va semna pentru validarea corectitudinii datelor. Parintii interesati pot sa acceseze site-ul www.isjsalaj.ro, pentru a afla scoala de circumscriptie in functie de domiciliu. Aceste informatii sunt afisate si la unitatile scolare din tot judetul. Rezultatele inscrierilor vor fi afisate la unitatea de invatamant la care parintele a inregistrat cererea.

Prima inscriere, la scoala din apropierea domiciliului

Important de retinut este faptul ca toate cererile depuse in intervalul mentionat anterior, de catre parinti pentru inscrierea copiilor la alte scoli decat cea arondata domiciliului, vor fi respinse automat de sistemul computerizat prin intermediul caruia se va realiza repartizarea in scoli a prescolarilor. Cu toate acestea, locul copilului in circumscriptia de care apartine este pastrat, astfel incat, daca nu va putea fi inscris la scoala pe care a dorit-o parintele, sa poata reveni in unitatea de circumscriptie.

Inscrierea la scoala se va realiza pe parcursul a patru etape. Prima incepe astazi si continua pana in 16 martie. In aceasta etapa vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la scoala de circumscriptie. In cea de-a doua etapa, care va avea loc intre 20 si 27 martie, vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat cea din circumscriptie, pe locurile ramase libere dupa repartizarea din prima etapa. In perioada 23-25 aprilie, parintii care nu au obtinut locuri la unitatile inafara circuscriptiei scolare sau din alte motive vor putea solicita inscrierea la scolile arondate domiciliului, in limita locurilor disponibile. Ultima etapa de inscriere, in intervalul 2-9 mai, asigura inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inregistrati, din diferite motive.

Zeci de copii, indrumati spre gradinita

Inscrierea la scoala se face nu doar in functie de scoala de circumscriptie, ci si de varsta prescolarilor si de rezultatul evaluarii psihosomatice la care au fost supusi copiii in vederea stabilirii daca sunt pregatiti pentru urmarea cu succes a clasei alese. La nivelul judetului au fost evaluati 408 copii, dintre care majoritatea au fost indrumati spre clasa pregatitoare. In urma evaluarii psihosomatice, au fost declarati apti pentru urmarea cu succes a clasei pregatitoare 305 de copii, in timp ce 68 au fost indrumati pentru clasa I. De cealalta parte, un numar de 25 de copii au fost indrumati spre grupa mare de la gradinita, in aceste cazuri parintii optand fie pentru clasa pregatitoare, fie pentru evaluarea pentru grupa mare. In cazul a zece copii, specialistii au dispus recomandari pentru evaluarea suplimentara a acestora in cadrul serviciului de evaluare si orientare scolara si profesionala, ne-a declarat directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Salaj, Melania Gardan.

Aceste evaluari au fost necesare pentru copiii care implinesc varsta de 6 ani dupa 31 decembrie 2012 si doresc sa se inscrie in clasa pregatitoare, care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012 si doresc sa se inscrie in clasa I sau in clasa pregatitoare; copiii care implinesc 7 ani pana la 31 august 2012 si doresc sa ramana in clasa pregatitoare.

Aproximativ

2.700 de locuri in clasa pregatitoare

Aproape 4.000 de copii salajeni au fost recenzati, in cursul acestei luni, in vederea cunoasterii optiunii parintilor cu privire la inscrierea acestora fie in clasa pregatitoare, fie in clasa I. In urma centralizarii datelor din teritoriu, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj au inregistrat 1.995 de copii ai caror parinti opteaza pentru clasa pregatitoare si 1.989 de parinti care vor sa-si dea copiii la scoala in clasa I. In functie de limba materna in care vor studia, 816 copii vor fi inscrisi la scoli cu predare in limba maghiara, cinci pentru limba slovaca iar 31 de copii vor frecventa invatamantul primar in limba germana, restul fiind inscrisi la scoli cu predare in limba romana.

Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, sustine ca toti copiii care opteaza pentru clasele pregatitoare au locuri suficiente in scolile din judet. In proiectul planului de scolarizare pentru anul scolar 2012-2013 a fost prevazuta infiintarea a 120 de clase pregatitoare, insemnand 2.700 de locuri, si 135 de clasele I.

Nemultumirile parintilor, respinse de magistrati

Introducerea clasei pregatitoare incepand cu anul scolar urmator a iscat valuri de nemultumiri in randul unor parinti din mai multe judete din tara. O parte dintre acestia s-au constituit parte civila intr-un dosar inaintate pe rolul instantelor de judecata in vederea amanarii introducerii acestei clase la invatamantul primar. Insa, in cursul saptamanii trecute, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins cererea parintilor, hotarand ca inscrierile in clasa pregatitoare sa decurga conform calendarului prevazut de Ministerul Educatiei. Hotararea nu este, insa, definitiva.

Chiar daca nu sunt de acord cu inscrierea in clasa pregatitoare, parintii sunt obligati sa respecte legislatia in vigoare. Mai precis, potrivit metodologiei pentru anul scolar 2012-2013, parintii care nu-si inscriu sau impiedica inscrierea copiilor in invatamantul primar vor fi sanctionati in conformitate cu prevederile legale. Metodologia pentru clasa pregatitoare prevede ca parintii ai caror copii implinesc varsta de sase pana la data de 31 august 2012 au obligatia de a inscrie copiii in invatamantul primar.

Curriculum – in dezbatere publica

Pachetul curricular destinat clasei pregatitoare a fost publicat saptamana trecuta, miercuri, pe www.edu.ro site-ul Ministerului Educatiei. In acest pachet sunt cuprinse programele scolare pentru urmatoarele discipline: Comunicare in limba romana, Educatie pentru societate, Religie, Matematica si explorarea mediului, Muzica si miscare, Tehnologii de Informare si Comunicare, Educatie fizica si sport, Consiliere si Arte vizuale si lucru manual. Documentele au fost supuse dezbaterii publice. Cei interesati sa contribuie cu propuneri constructive le pot trimite la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro, incepand de joi, 1 martie 2012, timp de doua saptamani.

Leave a Comment