Cel mai bine plătit director din învăţământul sălăjean a fost, în anul şcolar precedent, Irina Kovacs, fost manager al Liceului Reformat Wesselenyi, în prezent inspector general adjunct. Potrivit declaraţiilor de avere şi interese publicate la finele anului şcolar pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, aceasta a câştigat 33.815 lei ca director al instituţiei amintite, 1.501 lei ca lector universitar în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, 4.882 de lei de la Fundaţia Universitară „Vasile Goldiş”, 3.240 de lei pentru activităţi didactice în cadrul Şcolii Postliceale Sanitare şi 376 de lei de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău. Astfel, veniturile sale au totalizat nu mai puţin de 43.814 lei, reieşind o medie lunară de aproximativ 3.650 de lei.
Pe locul al doilea s-a situat tot un director de liceu, de această dată din Şimleu Silvaniei. Este vorba de Stelian Flonta, managerul Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”. Conform declaraţiei de avere, în conturile sale au intrat lunar peste 3.500 de lei, 3.330 de lei reprezentând salariu de director al instituţiei de învăţământ, iar 186 de lei provenind de la Consiliul oraşului Şimleu Silvaniei. Venitul anual al directorului şimleuan ajungând astfel la 42.210 lei.
Cu o diferenţă de peste 4.200 de lei, locul al treilea în clasamentul celor mai bine plătiţi directori de şcoli este ocupat de Maria Supuran, manager al Şcolii Gimnaziale Chieşd. Aceasta a fost remunerată, lunar, cu circa 3.160 de lei, rezultând astfel un venit anual de peste 37.930 de lei.
Veniturile inspectorilor generali sub 40.000 de lei
Pe de altă parte, deşi pe lângă salariile primite de la ISJ Sălaj, inspectorii generali şcolari şi-au rotunjit veniturile şi din alte surse, cumulate, acestea nu au depăşit, în anul şcolar precedent, 40.000 de lei. Astfel, conform declaraţiei de avere, Gheorghe Bancea, a câştigat 13.455 de lei ca inspector general şcolar, 15.551 ca profesor în cadrul Şcolii Gimnaziale „Corneliu Coposu”, iar ca asistent în brokeraj, circa 10.093 de lei. Veniturile sale au totalizat puţin peste 39.000 de lei, rezultând astfel o medie lunară de 3.258 de lei.
În ceea ce câştigurile realizate de Maria Pop, inspector general şcolar adjunct, acestea au depăşit, în anul şcolar 2012-2013, valoarea de 36.514 lei. Potrivit declaraţiei sale de avere, aceasta a fost remunerată cu suma de 20.535 de lei ca profesor în cadrul Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, cu 14.773 de lei ca inspector general adjunct şi cu 1.206 lei ca membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, câştigul său lunar ajungând la 3.042 de lei.
Directorii liceelor tehnologice, cu cele mai mici lefuri
La polul opus, printre cele mai mici indemnizaţii de directori se numără cea a managerului Liceului Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei, Horaţiu Năprădean. Acesta a câştigat anul trecut 9.622 de lei ca director al unităţii liceale amintite, rotunjindu-şi veniturile cu suma de 2.775 de lei, reprezentând plata cu ora de la Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” din aceeaşi localitate. Astfel, veniturile sale din 2013 au însumat doar 12.397 lei, câştigul său lunar depăşind cu puţin 1.000 de lei. Tot printre managerii de instituţii de învăţământ din judeţ cu lefuri mici se numără şi Florin Nişte, directorul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău. Cu un câştig lunar de aproximativ 1.368 de lei, reprezentând salariu de director al instituţiei liceale amintite, venitul său anual a fost de 16.417 lei. De asemenea, nici veniturile anuale ale directorului Liceului Tehnologic „Octavian Goga” din Jibou, Daniel Mureşan, nu au depăşit cu mult 22.000 de lei. Conform declaraţiei sale de avere, a câştigat ca şi manager al liceului jibouan aproximativ 19.774 lei, iar din alte surse încă 2.832, rezultând o medie lunară de 1.883 de lei.
…saracii…oare le-or ajunge de pita?!…
cati dintre papitoii astia, numiti generic directori, au dat concurs pentru functia de sub c…? niste lingai de dosuri, toti, dar absolut toti sunt pusi politic, atat in scoli cat si la inspectorat. constatam ca saraca irenke a alergat cel mai mult dupa bani
nu stiu ce sa zic! dar imi amintec cand eram si eu tot bugetar, si aveam o munca mult mai „grea” decat de ceea de profesor, si castigam la jumatate fata de un profesor, care avea jumatate vechimea mea si ca si ore state in liceu, era la o treime fata de cat eram eu la servici.
dupa 7 ani de munca, avem un venit net de 620 lei, iar un profesor cu o vechime de 3 ani, titularizat pe post, avea un venit net de peste 1500 ron pe luna. sice era interesant este ca si-a pus oerele in asa fel incat vinerea era zi libera la d-nul profesor.
pe mine ma injurau oamenii,datorita muncii prestate, si el primea tigari, cafea in tot anul si la final avea parte de mici atentii cat sa-si mai rotunjeasca de un salar doua.
si partea ceea mai naspa esta ca la profesorii actuali nu le mai pasa deloc de copii, li se falfaie de invata sau nu invata ceva la ore , important este sa le intre salariul si sa maipice cate ceva cand is in comisiile de bac
Mă Pî-Pî-Dî-Dî (adică Partidul Bâlbâiților), MINȚI! Nici un profesor cu 3 ani vechime nu ajunge la 1500 lei salariu. Iar dacă aveai 600 de lei înseamnă că abia aveai studii medii. Du-te bă la crâșma din sat, bate păcănele și ascultă manele!
tu vorbesti franceza ? cea de sus -ca aceasta limba nu trebuie nimanui chiar nu pricepi ? semeni cu tata-tu
asta chiar nu-si da seama ca nimeni nu o place?