Rata mai ridicata a promovabilitatii inregistrata la examenul de bacalaureat la nivelul judetului Salaj, comparativ cu alte judete, a fost pusa de multi pe seama eventualelor fraude permise de lipsa camerelor de supraveghere. Pentru sesiunea din toamna, rezultatele candidatilor vor putea inlatura sau intari suspiciunile ca unii au avut posibilitatea de a se inspira de la colegi ori din surse nepermise. In cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta, care ia startul saptamana viitoare, candidatii salajeni vor rezolva subiectele de examen sub atenta supraveghere a camerelor video amplasate in fiecare sala.
Zeci de camere web
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj a facut deja toate demersurile pentru achizitionarea a aproximativ 60 de camere de supraveghere si dotarea tuturor salilor de examinare cu astfel de dispozitive. In toate cele trei centre de examen stabilite pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat vor exista camere de supraveghere, conform cerintelor ministerului. Estimam ca sunt necesare in jur de 50-60 de camere web, fiind achizitionate la pretul de circa 100 de lei fiecare. Celelalte echipamente necesare pentru functionarea acestor camere de supraveghere, respectiv calculatoarele de birou cu monitor, exista in dotarea salilor de examen. Aceste computere si camere web vor fi pozitionate astfel incat sa cuprinda intreaga sala de examinare, fiind respectate cerintele ministerului cu privire la supravegherea video a candidatilor in timpul examenelor, ne-a declarat inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, adaugand ca, pana cel tarziu marti, camerele vor fi functionale.
Reprezentantii Ministerului Educatiei au recomandat inspectoratelor judetene instalarea unor camere de supravghere cu finantare suportata de administratia locala, pe criterii bugetare stabilite de fiecare in parte. La nivelul judetului Salaj, s-a facut front comun pentru achizitionarea camerelor web, fiind alocate fonduri de conducerea unitatilor de invatamant, ISJ Salaj si de autoritatile locale.
Aproape 1.000 de candidati inscrisi
Pentru sustinerea probelor bacalaureatului din toamna s-au inscris 988 de candidati din judetul Salaj. Dintre acestia, 889 sunt absolventi de liceu din promotia curenta, restul fiind din promotiile anterioare. Acestia vor sustine probele de concurs in centrele de examinare: Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, Grupul Scolar Octavian Goga din Jibou si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu Simleu Silvaniei.
Examenul debuteaza cu probele orale. Astfel, in 22-23 august are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, in 22-24 august are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, iar in 23-24 august, evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala. Candidatii vor sustine proba de evaluare a competentelor digitale in zilele de 25 si 26 august.
Probele scrise incep in 29 august, cu examenul la Limba si literatura romana, in urmatoarea zi fiind programata cea de Limba si literatura materna. In ultima zi a lunii august, absolventii de liceu vor sustine proba obligatorie a profilului si in 2 septembrie proba la alegere a profilului si specializarii.
Referitor la numarul profesorilor supraveghetori, cifra acestora nu este inca stabilita. Conform metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat, in fiecare sala vor fi cate doi supraveghetori care vor fi desemnati cu 48 de ore inainte de inceperea probelor scrise.
In Salaj, promovabilitatea la examenul de bacalaureat din prima sesiune a fost de 58,61 la suta, un numar de 1.446 de elevi obtinand medii de trecere a testarii respective. In aceasta sesiune de bacalaureat nu a existat nicio nota de 10. Examenul de bacalaureat a fost sustinut de aproximativ 2.500 de absolventi salajeni ai cursurilor liceale, cu circa 100 mai putini fata de cei care au sustinut bacalaureatul in prima sesiune din 2010.