Peste 100 de elevi din aproape toate judeţele ţării vor participa, în perioada 23-26 iulie, la etapa naţională a concursului „Democraţie şi toleranţă”, organizată pentru prima dată la Zalău. Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Mărginean, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acest concurs reprezintă o formă complexă de educaţie civică care se adresează elevilor din ciclul primar şi gimnazial. „La etapa naţională vor participa 114 elevi din 38 de judeţe ale ţării, însoţiţi de cele 37 de cadre didactice coordonatoare. Din comisia de evaluare naţională vor face parte nouă membri”, a declarat Viorel Mărginean.
Potrivit acestuia, probele de concurs vor avea loc la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău. Competiţia este structurată în trei etape: dimensiunea teoretică, practic-aplicativă şi artistică. „La proba de teorie, candidaţii vor trebui să răspundă la un test scris, în timp ce la proba practică se cere elaborarea unui proiect pentru soluţionarea uneia dintre problemele şcolii sau comunităţii locale căreia îi aparţin elevii. Proiectul va avea forma unui portofoliu. La ultima probă, concurenţii vor trebui să realizeze o singură lucrare plastică: desen, grafică, pictură, colaj, sculptură etc. care să ilustreze modul de soluţionare a problemei prezentate în cadrul proiectului de la nivelul dimensiunii practic-aplicative”, a explicat inspectorul şcolar.
Însă, la toate etapele, participarea se realizează în cadrul echipajelor din fiecare judeţ, formate din trei elevi, în următoarea componenţă: un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba teoretică; un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba practică, desemnat de clasa care a realizat portofoliul; un elev de clasa a III-a sau a IV-a, pentru proba artistică.
Mai mult, organizatorii au pregătit unele surprize pentru concurenţi, şi anume două excursii la obiectivele turistice din judeţ, pe traseul Zalău – Porolissum – Grădina Botanică Jibou – Grădina Zmeilor.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 23 iulie, de la ora 10, în Sala Festivă „Avram Iancu” din cadrul Primăriei Municipiului Zalău. În această zi se va trage la sorţi ordinea intrării concurenţilor în concurs. În finalul competiţiei, în data de 26 iulie, se vor desemna şi premia câştigătorii. Vor fi acordate trei premii, patru menţiuni şi un premiu special. Câştigătorii vor primi diplome, dar şi premii în bani.
Obiectivele generale ale concursului vizează asumarea rolului şi statutului de cetăţean în cadrul unei societăţi democratice, formarea şi dezvoltarea spiritului civic critic şi constructiv. În mod explicit, concursul urmăreşte: cunoaşterea conceptelor – democraţie, toleranţă, drepturile omului, drepturile copilului şi a relaţiilor dintre acestea; cunoaşterea reglementărilor naţionale şi internaţionale referitoare la aceste concepte; exersarea de către elevi a atitudinilor şi comportamentelor democratice, tolerante, a spiritului civic; formarea şi dezvoltarea deprinderilor de participare la viaţa comunităţii educaţionale şi locale din care elevii fac parte; formarea motivaţiei în vederea promovării şi apărării drepturilor omului şi ale copilului.
Mihaela Oprea
succes tuturor
Dar de conditiile in care ii cazati pe participanti de ce nu scrieti nimic? Mai bine ar fi sa verificati, sunt de-a dreptul inumane, demne de o cocina de porci! Baia cu dus este in afara cladirii iar copiii si profesorii insotitori trebuie sa se ,,bata” pentru unul dintre cele trei dusuri aflate in afara mizerului camin unde sunt cazati! Urmeaza apoi, bineinteles, defilarea cu prosopul infasurat in jurul corpului spre camera ,, mirovolanta”, numai buna de cazat mai degraba animalele de la zoo ! Rusine sa va fie! Si la puscarie sunt conditii mai bune!!!! Alo, ministerul doarme?!
Uiti „fraiere” la ce concurs esti? Democratia presupune exprimarea opiniilor iar toleranta acceptarea celor diferiti de noi cu plusurile si minusurile lor. Nu sunt camere de hotel la cazare categoria I, dar lenjeria este curata, baile sunt curate, masa este foarte buna, orasul curat si primitor. Am umblat si noi in „lume”, conditiile de la alte cazari, unele au fost mai bune, dar altele au fost mult mai slabe decat cele de aici. Din cele 365 de nopti ale anului, nu se intampla nimic daca dormiti 4 in „cocina de porci”, iar restul pe „saltea Dormeo”. Cu toate acestea noi va uram succes si sa castige cei mai buni !
Da, intr-o democratie de mana a paispea asa o fi! In lumea civilizata, lucrurile stau altfel, nu ca la Zalau! Pentru parcuri la tara sau sali de sport in zone rurale si imbatranite se gasesc bani, dar penru renovarea caminelor pentru elevi nu sunt!? Reforma in educatie e doar praf in ochi! De ce trebuie sa va suportam in numele ,, democratiei si tolerantei” gravele deficiente de organizare si incompetenta ? V-a obligat cineva sa organizati concursul? Nu aveti conditii decente, nu-l organizati! Urmeaza ca urmatorul concurs sa fie organizat pe islazul comunal ca sa nu mai fie asta de la Zalau cel mai prost concurs organizat in istoria recenta sau va e teama de ,,concurenta”?
OK … sunt si eu de parere ca nu sunt conditiile cele mai bune ,,, am fost si am vazut ,, fiica mea e acolo ,, dar nu cred ca se moare 4 zile in acele conditii ,, demne de o cocina de porci” mai ales ca au activitati in cursul zilei si aproape ca numai dorm in camaruta de internat ..
Referitor la dus,, nici unul din participanti nu cred ca a plecat plin de jeg de acasa ,iar la cat e de cald se poate face dus si cu apa rece la dusul din internat… Mancarea am inteles ca e OK ,, iar daca fiica mea mananca cea ce primeste si nu s-a plans ca moare de foame credeti-ma ca nu stiu daca este copil mai pretentios la mancare decat ea… In loc sa va bucurati ca inca se mai gaseste cineva sa ii trimita la concursuri va gasiti sa comentatii ,, Bucurati-va cat inca mai sunt si astfel de concursuri,,, fie ca cel mai bun sa castige ”’ indiferent din ce zona vine la acest concurs… .
las ca le trece ,,, mai rau e ca nu au fost copii destul de informati … ce la trebuie la concurs ,,,,
La ultima probă, concurenţii vor trebui să realizeze o singură lucrare plastică: desen, grafică, pictură, colaj, sculptură etc. care să ilustreze modul de soluţionare a problemei prezentate în cadrul proiectului de la nivelul dimensiunii practic-aplicative”, pe ce…… daca nu li se pune la dispozitie ,, daca nu li s-a comunicat ca trebuie sa isi ia cu ei desen acuarele creioane colorate foi de desen de care ???
Draga Maia, Vad ca esti la curent cu toate. Si cred ca sti ca timp de 4 zile au mancat nu-mai varza. Daca tu crezi ca salata de varza e un lux si fata ta a mancat-o ,nu toti copii sunt la fel..Si nu toti se pot adapta usor….Am si eu o prietena acolo si a spus ca a avut probleme din cauza alimentatiei. Zi de zi varza… M-i se pare corect ca inaintea organizarii unui concurs, conditiile sa fie decente si optime. Totusi sunt copii si au muncit de au ajuns acolo.
Varza s-a dat ca si garnitura, si nu chiar la toate mesele. Mereu se dadea pe langa orez, cartofi si alte mancaruri cu care copiii sunt obisnuiti. Din cate stiu eu, garnitura nu o mananci decat in cazul in care iti place. Atata timp cat cartofii si carnea erau bune, nu a deranjat pe nimeni varza aia de langa. Se putea lasa in farfurie, ca nu te obliga nimeni sa mananci.