In lupta impotriva drogurilor: Consilierii scolari, liantul dintre elevi si parinti

In lupta impotriva drogurilor: Consilierii scolari, liantul dintre elevi si parinti Un proiect avand ca scop constientizarea elevilor asupra consecintelor consumului de alcool, tutun si droguri se desfasoara, in aceasta saptamana, in scolile salajene, la initiativa reprezentantilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj. Acest program, intitulat Eu si copilul meu, vizeaza 38 de consilieri scolari si logopezi din judet, care reprezinta, de altfel, legatura elevilor si parintilor in mediul scolar.

Coordonatorul principal al CPECA Salaj, Valer Merce, a declarat ca proiectul este structurat ca un program de prevenire familial, de tip selectiv care, punand accentul pe formarea familiala in abilitati educative privind prevenirea consumului de tutun, alcool si droguri, include de asemenea informarea si schimbarea de atitudine. Educatia, definita in termeni foarte generali, este un proces al carui scop esential este de a inlesni o anumita modificare de comportament. Parintii sunt primii profesori ai copilului, ei incepand educarea copilului din familie. Impreuna cu parintii, scoala isi are rolul ei bine stabilit, intervenind in dezvoltarea primara a copilului. In acelasi timp, consilierea parintilor in scopul imbunatatirii relatiilor cu proprii copii, dupa principii stiintifice de psihopedagogie, devine o necesitate. In acest context, vom desfasura, pe parcursul saptamanii 26-30 martie, un curs de formare a consilierilor scolari din judet, in vederea implementarii ulterioare de catre acestia a programului, a declarat Valer Merce.

Potrivit sursei citate, obiectivul general il constituie cresterea factorilor familiali de protectie si reducerea factorilor familiali de risc fata de consumul de tutun, alcool si droguri la preadolescentii cu probleme de comportament si la cei proveniti din familii cu statut socio-economic scazut.

De asemenea, proiectul are in vedere dezvoltarea abilitatilor de comunicare eficienta intre parinti si copii; imbunatatirea supravegherii comportamentului copiilor; cresterea frecventei utilizarii de catre parinti a metodelor de disciplina pozitiva; dezvoltarea abilitatii parintilor de a stabili reguli de comportament clare si coerente; exersarea strategiilor de rezolvare eficienta a conflictelor dintre parinti si copii; diminuarea frecventei si intensitatii conflictelor in familie; imbunatatirea competentelor consilierilor scolari in domeniul consilierii familiale.

Cursul este organizat de CPECA Salaj, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Salaj, fiind sustinut de catre formatori acreditati de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.

Leave a Comment