Cazurile de violenţă şcolară înregistrate în ultimele luni continuă pe un trend ascendent, devenind o problema prioritară cu care se confruntă, la ora actuală, sistemul educaţional. Autorităţile centrale au cerut inspectoratelor şcolare să raporteze periodic situaţiile de violenţă din unităţile de învăţământ, astfel încât să poată fi identificate cauzele şi luate măsurile necesare pentru combaterea acestor fapte în rândul elevilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Marcel Lucaciu, a declarat că în unităţile de învăţământ din judeţ au fost înregistrate, în primul semestru din acest an şcolar, 27 de fapte penale. „Am primit solicitări de la centru pentru raportarea cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ pentru primul semestru şcolar. Astfel, au fost identificate în perioada de analiză 27 de fapte penale. Dintre acestea, 21 sunt infracţiuni de furt, trei sunt fapte de distrugeri şi câte una din infracţiunile de lovire şi alte violenţe, vătămare corporală şi ultraj contra bunelor moravuri”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, în aceste cazuri au fost identificate 23 de victime din rândul elevilor, în trei cazuri fiind vorba de distrugere de bunuri.
Nouă elevi, sancţionaţi contravenţional
Asemenea fapte penale sunt cercetate atât de către reprezentanţii sistemului de învăţământ, cât şi de oamenii legii. Infracţiunile comise de tineri, chiar dacă sunt minori, le pot aduce acestora pedepse grele, de la scăderea notei la purtare, mustrare în careu, exmatriculare şi până la răspunderea penală, respectiv amendă penală ori chiar închisoarea. În toate aceste cazuri sunt sesizaţi părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor „infractori”. Conform sursei menţionate anterior, nouă elevi au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea normelor de conduită în unităţile de învăţământ.
La această dată, la nivelul unităţilor de învăţământ sălăjene se desfăşoară patru proiecte de prevenirea violenţei şcolare. Inspectorii şcolari şi poliţiştii, structurile implicate în aceste programe, derulează o sumedenie de acţiuni educative în rândul elevilor din ultimul an de gimnaziu şi din clasele de liceu, pentru conştientizarea acestora despre ceea ce generează violenţa şcolară.
Luat la pumni pe holul liceului
Din păcate, faptele de violenţă continuă să-şi facă loc în mediul şcolar. Un asemenea caz s-a petrecut chiar săptămânile trecute, când un elev în clasa a XII-a, de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” din Zalău, a fost bătut chiar în incinta unităţii şcolare de un alt elev, din clasa a XIII-a, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău (API). Totul a pornit de la faptul că băiatul bătut a sunat-o pe prietena agresorului pentru a-i cere câteva fotografii făcute la un majorat, lucru care l-a înfuriat pe acesta din urmă.
Directorul Liceului Tehnologic “Mihai Viteazu”, Florin Niste, a declarat că, însoţit de un prieten care este angajat ca bodyguard la o firmă de pază din oraş, adolescentul de la API a reuşit să treacă de portar şi să intre în unitatea de învăţământ cu intenţia de a-l bate pe elevul de 18 ani. Se pare că aceştia au şi trecut la fapte, luându-l la pumni pe elev chiar pe holurile liceului. Atât părinţii elevului agresat, cât şi ai agresorului au venit să discute cu conducerea Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul”, partea vătămată fiind decisă să depună plângere la Poliţie.
Directorul Liceului Tehnologic „Mihai Viteazu” a anunţat cazul poliţistului de proximitate care răspunde de unitatea de învăţământ. Acesta s-a deplasat la faţa locului şi i-a identificat pe elevul agresat şi pe agresor şi i-a citat la Poliţie. Cei doi au fost audiaţi miercuri, iar agresorul a fost sancţionat contravenţional pentru provocarea de scandal în locuri publice, conform legislaţiei în vigoare.
Sălajul, printre judeţele cu violenţă şcolară ridicată
O statistică realizată la nivel naţional pentru anul şcolar trecut înregistrează 15.000 de incidente violente în unităţile de învăţământ, 83 la sută având loc în mediul urban. Acestea sunt cazuri revoltătoare cu elevi bătuţi, înjuraţi, umiliţi şi terorizaţi de colegii lor.
Potrivit informaţiilor Ministerului Educaţiei, cele mai multe acte de violenţă în mediul şcolar s-au înregistrat în municipiul Bucureşti, respectiv judeţele Iaşi, Timiş, Cluj, Bistriţa Năsăud, Vaslui, Bihor, Constanţa, Bacău, Prahova, Mureş, Hunedoara, Vâlcea, Sălaj şi Neamţ.
Astfel, la nivel naţional au fost înregistrate 3.261 de fapte care atentează la bunuri prin comiterea de infracţiuni de furt, înşelăciune, tâlhărie şi distrugeri, 1.603 acte contra libertăţii persoane, însemnând ameninţare, şantaj sau lipsire de libertate, 6.275 de acte contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, dintre care 6.132 de violenţă fizică uşoară şi 143 de cazuri de violenţă fizică gravă, precum şi 2.059 de acte care aduc atingere convieţuirii sociale.
Multe dintre incidentele din şcoli ajung cunoscute şi pentru că elevii le filmează şi le postează pe internet, în loc să acţioneze pentru a le combate.
Având în vedere numărul mare de incidente violente raportate în şcolile din ţară în ultima perioadă, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va demara elaborarea unui plan naţional de acţiune în vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen.
Ce sa faca cei 70% dintre elevii unui grup scolar , care studiaza fara a fi necesar , materii de specialitate , care n-au nici o legatura cu partea de practica din scoala !!! Acesti elevi nu agreeaza ideea admiterii la o facultate de specialitate !!! Reinfiintati scolile profesionale de sine statatoare , si ambianta din scoli se va schimba radical in bine !!!
era vorva ca vor fi politisti in preajma scolilor !!!!poate!!!!!dar ei stau in masini la caldurica !!!! nu vreau sa fie vazuti !!!!!!
Conducatori de scoli numiti politic,ignorand cu desavarsire meritocratia cum ar putea face ordine in scoli? Vinovatia este de esenta liberala,-va jur.
Unde poate fi cauza,daca nu laconducere scolilor. Ve-ti spune ,profesorii trebuie motivati. Foarte adevarat,toti trebuie sa fim motivati,inclusiv elevii,restul este„ gargara” .
Auzi Mihaela, nu mai e MECTS, s-a schimbat în MEN.
În rest, rămâne cum am stabilit, „Peştele de la cap (minister) se împuţeşte !!”.