Greva generală din învăţământ a fost amânată pentru semestrul al doilea al anului şcolar în curs. Anunţul a fost făcut, în cursul zilei de joi, 5 decembrie, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Săptămâna viitoare vor fi analizate toate variantele de protest. După cum a explicat Eusebiu Lehene, preşedintele FSLI Sălaj, printre formele de protest luate în calcul se numără neîncheierea situaţiei şcolare a elevilor, adică notele nu vor fi trecute în catalog, precum şi alte variante de boicotare a sfârşitului de an şcolar.
Decizia a fost luată în urma unui referendum de consultare a membrilor de sindicat, demarat în 25 noiembrie, prin care aceştia sã-şi exprime opţiunea privind greva generalã începând cu data de 9 decembrie, dată la care, dacã lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit sã intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014. Însă, scandalul politic la nivel înalt generat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, dupã mai puţin de 20 de ore de dezbatere în Parlament.
„Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70 la sută din membrii consultaţi, aproximativ 50 la sută au optat pentru declanşarea grevei generale. Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toţi cei 173.000 de membri, nu s-a reuşit consultarea în integralitate a tuturor acestora.Ţinând cont de cele prezentate mai sus şi având în vedere cã o grevã generalã se poate declanşa dacã cel puţin 50 la sută din totalul membrilor de sindicat îşi exprimã opţiunea pentru aceastã formã de protest, se impune ca greva generalã sã se amâne”, au precizat reprezentanţii FSLI.
Unul dintre motivele pentru care procentul cadrelor didactice care au optat pentru declanşarea grevei generale a fost sub 50 la sută l-a constituit o prevedere a legii conflictelor de muncă introdusă de Guvernul Boc, care, în opinia sindicalistului sălăjean, încalcă un drept al unora dintre profesori. „În actuala lege, modificată de Guvernul Boc, este prevăzut faptul că pe durata declanşării conflictului de muncă salariaţii beneficiază doar de asigurările de sănătate, fapt ce duce la pierderea unor sporuri. Este vorba de cadrele didactice care nu au încă zece ani vechime în învăţământ. În condiţiile în care aceştia optau pentru grevă îşi pierdeau sporul de continuitate, care este de aproximativ zece la sută, plus că se considera întreruperea celor zece ani, fiind nevoiţi să o ia de la capăt. Adică calcularea celor zece ani se considera după reluarea activităţii didactice, după încheierea conflictului de muncă”, a explicat Lehene. În Sălaj, în această situaţie se află circa 15-20 la sută dintre dascăli. „Le-am transmis colegilor noştri acest fapt, ei fiind radiaţi de pe listele noastre. Este responsabilitatea noastră să ne protejăm oamenii. În opinia mea, ar trebui făcut un atac constituţional, având în vededere faptul că această prevedere încalcă dreputul cadrelor didactice”, a mai spus preşedintele FSLI Sălaj.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor FSLI, rezultatele acestui referendum scot în evidenţã un lucru clar: starea de nemulţimire în rândul salariaţilor din învãţãmânt este foarte mare. „Sistemul de învăţământ românesc este unul dintre cele mai slab finanţate sisteme, iar în opinia mea, în aceste condiţii, guvernele se fac vinovate de subminarea economiei naţionale”, a concluzionat Eusebiu Lehene.
SE AMANA SEBI ,TOCMAI PENTRU SIMPLU MOTIV CA AI CONSSTRUIT O STRATEGIE IEFTINA PRIN CARE SA SE VOLATILIZEZE SUPARARILE CADRELOR DIDACTICE ! AI CORUPT STIMABILE , O PARTE DIN PRESEDINTII ORGANIZATIILOR SINDICALE DE LA UNELE SCOLI,SUFOCAND ORICE SPERANTE ALE PROFESORILOR !
Sa se amane si salariile!
Greva a fost carotată de către sindicate.
La modul concret, pentru profesori nu au fost revendicări decât pentru cei cu gr. I, reducerea normei la 16 ore, ceea ce echivalează, în acest an şcolar, cu o mărire de salariu.. Şi atunci de ce să mai facă grevă majoritatea profesorilor, cei cu definitivatul şi gr. II, dacă pentru ei nu s-a cerut mărire de salariu ?
Reamintesc că în învăţământ, salarizarea se face după grade didactice, în timp ce obligaţiile de servici sunt identice pentru toţi profesorii, indiferent că sunt debutanţi, cu definitivatul sau cu gr. II sau I.
INTERPELARE ADRESATA ORGANIZATIEI PSD SALAJ SI SENATORULUI GHEORGHE POP
Autor: Cetateanul Consternat
Circumscriptie electorala: Nr. 33 Salaj
Colegiul electoral: Nr. 2, Zalau-Salaj
Grup Politic : Niciunul
Obiectul interpelarii – Pana Cand?
Stimabililor politicieni,
Pana cand ii veti permite cetatenei Daniela Elena Fizesan – Chisbora, membru PSD Salaj, sa se ocupe cu raspandirea unor zvonuri malitioase in legatura cu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop?
Cu deosebita consideratie,
Cetateanul Consternat